Indisk kycklingvindaloo

Servera gäster eller familj en favoriträtt bland Indienresenärer – kryddig curry vindaloo med basmatiris eller naanbröd.

Ingredienser

Vindaloo-curry

  • 4 bröstfiléer av kyckling

  • 800 g fast potatis

  • 4 msk rybsolja

  • 4 dl hönsbuljong

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 dl finfördelad färsk koriander

Till serveringen

  • naanbröd eller kokt basmatiris, färsk koriander

Kryddpasta

  • 3 schalottenlökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • ca 3 cm ingefära

  • 4 medelstora tomater

  • 2 msk vitvinsvinäger

  • 1 msk tomatpuré

  • 1 tsk garam masala

  • 1 tsk gurkmeja

  • 1 tsk paprikapulver

  • 1 tsk spiskummin

  • 1 tsk mald torkad koriander

  • 0,25–1 tsk mald cayennepeppa

Tillredning

  1. Börja med kryddpastan: Skala och hacka löken, skala ingefäran och klyv och kärna ur tomaterna. Lägg löken, ingefäran och tomaterna i en skål och slå i vinägern, tomatpurén och kryddorna. Mosa blandningen till en pasta med en stavmixer.

  2. Skiva kycklingfiléerna, skala och tärna potatisen.

  3. Bryn kryddpastan i olja några minuter under omrörning i en wokpanna. Tillsätt kycklingen och potatisen. Stek blandningen ca en minut och tillsätt därefter hönsbuljongen. Koka upp anrättningen och minska därefter värmen.

  4. Koka under lock ca 15 minuter. Lyft bort locket och låt anrättningen puttra på svag värme under omrörning ca 25 minuter eller tills den är trögflytande. Smaka av med salt och peppar.

  5. Garnera vindaloo-curryn med färsk koriander. Servera med naanbröd eller kokt ris.


Tips! Naanbröd säljs i specialaffärer och välsorterade dagligvaru­affärer. Pitabröd till falafelbullar hittar du redan relativt lätt på brödhyllan i de större livsmedelsaffärerna.

Dryckesförslag
Indisk kycklingvindaloo

Vindaloons starka smak balanseras upp av en fruktig ale med måttlig humlebeska eller en frisk lager.

Den som föredrar vin kan välja en aromatisk halvtorr pinot gris eller en halvtorr eller halvsöt gewürztraminer med toner av ros.