
X
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
Tillred iskällarlax med senapssås efter gården Tertin kartanos recept. Senapssåsen lämpar sig utmärkt också till rökt siklöja och sallad.
Iskällarlax
8 dl vatten
3/4 dl grovt havssalt
2 rkl socker
600 g laxfilé
Senapssås
1 msk stark söt senap
1 msk socker
vitpeppar
1 finfördelad vitlöksklyfta
senapsfrön
1,5 dl olja
Tillred först senapssåsen. Blanda senap, socker och kryddor. Låt oljan sakta rinna ner bland de andra ingredienserna samtidigt som du rör om kraftigt.
Koka hälften av vattnet. Tillsätt salt och socker och rör om tills de löser upp sig i vätskan. Häll i resten av vattnet (kallt) och låt spadet svalna till kylskåpstemperatur. Rensa laxen benfri och placera den i en glasform med skinnsidan uppåt.
Häll den kalla vätskan över fisken. Det är viktigt att laxen är helt täckt av vätska. Täck kärlet med plastfilm och ställ in i kylskåpet. Låt stå i ett dygn. Häll bort vätskan och torka laxen med hushållspapper.
Skär laxen i tunna skivor. Garnera med hackad dill och servera med senapssås. Såsen lämpar sig också till rökt siklöja (mujka) eller sallad.
Iskällarlaxen och senapssåsen gör anspråk på ett friskt, fruktigt och syrligt vin, till exempel ett riesling- eller grüner veltliner -vin från Österrike, Chile eller Tyskland.
Ölvännen väljer en fräsch och maltig ljus lager eller en krispig och fruktig pils.
Vänligen mata in den e-postadress du har registrerat med. Vi skickar en länk via e-post. Följ länken för att skapa ett nytt lösenord. Om du behöver hjälp, kontakta vår kundtjänst 020692771.
Din e-post adress är felaktig. Har du redan registrerat dig?
En länk för att byta ut lösenordet skickades till din e-post