Italienska fiskbullar

Italienska fiskbullar ger välkommen omväxling till de välbekanta köttbullarna. Den milda fisksmaken får spark av parmesan, bladpersilja och en aning chili.

Ingredienser

  • 600 g fisk, t.ex. lax, sik och gädda
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 kokta, medelstora potatisar
  • 100 g riven parmesanost
  • 2 ägg
  • 1 dl finklippt bladpersilja
  • det rivna skalet av 1 ekoapelsin
  • 1 1/2 tsk (finger)salt
  • 1 tsk vit- eller svartpeppar ur kvarn
  • 1/2 tsk grovmalen chili

På ytan
  • skorpmjöl

Till stekning
  • ca 2 dl rybsolja

Ingredienser

  1. Mal fisken eller köp färdig fiskfärs.
  2. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skala och riv potatisarna. Sammanslå fisken, vitlöken, den rivna potatisen och parmesanosten. Tillsätt äggen, bladpersiljan och citronskalet. Krydda med salt, peppar och chili.
  3. Ställ massan i kylskåp för ca en halv timme.
  4. Trilla med fuktade händer små bullar av massan. Sväng dem lätt i skorpmjöl.
  5. Stek fiskbullarna ca 5 minuter i olja i en stekpanna. Oljan bör gå upp till halva höjden av bullarna. Alternativt kan du steka bullarna utan skorpmjöl ca 15 minuter i 200-gradig ugn.
  6. Servera fiskbullarna som sådana eller med chilimajonnäs.



Med de här recepten åstadkommer du mat för tio personer:

Caprese med ugnsrostade tomater

Vegetarisk couscousröra med oliver

Potatissallad med bönor

Röd pestosås

Chilimajonnäs

Mandelsås med örter

Smördåstårta med fyllning av sparrispasta och skagenröra

Souvlakispett med kyckling