Japansk sik

Den stigande solens land bjuder på lutfiskens långväga släkting, nämligen soja- och ingefäramarinerad sik. Rätten lämpar sig både för julbordet och som varmrätt med ris och sallad på andra fester.

Ingredienser

  • ca 4 cm ingefära

  • 0,5 dl soja

  • 0,5 dl sake eller vitt vin

  • 0,5 dl mirin (japansk risvinsvinäger)

  • 1 msk socker

  • ca 600 g benfri sik- eller gösfilé

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • rybsolja till stekningen

Till serveringen

  • citron

  • salladslök eller gräslök

  • skivad chili

  • koriander

Tillredning

  1. Skala och skiva ingefäran. Slå den i en liten kastrull med soja, sake, mirin och socker.

  2. Koka upp blandningen och låt den svalna till rums­temperatur.

  3. Häll marinaden över fiskfiléerna. Täck filéerna med plastfolie och låt dem dra minst 2 timmar i svalt utrymme.

  4. Torka av filéerna med hushållspapper.

  5. Stek filéerna några minuter i olja med skinnsidan mot pannan. Vänd filéerna försiktigt och fortsätt stekningen ca 6 minuter. Stektiden beror på filéernas tjocklek.

  6. Smaka av med peppar, salt och citronsaft. Garnera filéerna med sallads- eller gräslök, chili och färsk koriander. Servera omgående.

Dryckesförslag
Japansk sik

Den japanska siken rimmar utmärkt  med en fruktig och örtigt kryddig pinot grigio eller en kylskåpskall fino- eller manzanillasherry vars toner av mandel och citrus balanserar upp aromerna hos sojan, saken och mirin.

Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.