Sommarens läckraste grillfisk kryddas med gochujang-chilipasta, soja, rörsocker och vinäger på koreanskt vis. Marinaden gör fiskens yta lagom söt och eldig.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Den stigande solens land bjuder på lutfiskens långväga släkting, nämligen soja- och ingefäramarinerad sik. Rätten lämpar sig både för julbordet och som varmrätt med ris och sallad på andra fester.
Den japanska siken rimmar utmärkt med en fruktig och örtigt kryddig pinot grigio eller en kylskåpskall fino- eller manzanillasherry vars toner av mandel och citrus balanserar upp aromerna hos sojan, saken och mirin.
Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.
ca 4 cm ingefära
0,5 dl soja
0,5 dl sake eller vitt vin
0,5 dl mirin (japansk risvinsvinäger)
1 msk socker
ca 600 g benfri sik- eller gösfilé
flingsalt
vitpeppar mald i pepparkvarn
rybsolja till stekningen
Till serveringen
citron
salladslök eller gräslök
skivad chili
koriander
Skala och skiva ingefäran. Slå den i en liten kastrull med soja, sake, mirin och socker.
Koka upp blandningen och låt den svalna till rumstemperatur.
Häll marinaden över fiskfiléerna. Täck filéerna med plastfolie och låt dem dra minst 2 timmar i svalt utrymme.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Stek filéerna några minuter i olja med skinnsidan mot pannan. Vänd filéerna försiktigt och fortsätt stekningen ca 6 minuter. Stektiden beror på filéernas tjocklek.
Smaka av med peppar, salt och citronsaft. Garnera filéerna med sallads- eller gräslök, chili och färsk koriander. Servera omgående.