Tillbaka
Recept

Japansk sik

Laktosfri

Japansk sik

Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Den stigande solens land bjuder på lutfiskens långväga släkting, nämligen soja- och ingefäramarinerad sik. Rätten lämpar sig både för julbordet och som varmrätt med ris och sallad på andra fester.

Dryckesförslag

Den japanska siken rimmar utmärkt  med en fruktig och örtigt kryddig pinot grigio eller en kylskåpskall fino- eller manzanillasherry vars toner av mandel och citrus balanserar upp aromerna hos sojan, saken och mirin.

Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.


Ingredienser
  • ca 4 cm ingefära

  • 0,5 dl soja

  • 0,5 dl sake eller vitt vin

  • 0,5 dl mirin (japansk risvinsvinäger)

  • 1 msk socker

  • ca 600 g benfri sik- eller gösfilé

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • rybsolja till stekningen

Till serveringen

  • citron

  • salladslök eller gräslök

  • skivad chili

  • koriander

Tillredning
  1. Skala och skiva ingefäran. Slå den i en liten kastrull med soja, sake, mirin och socker.

  2. Koka upp blandningen och låt den svalna till rums­temperatur.

  3. Häll marinaden över fiskfiléerna. Täck filéerna med plastfolie och låt dem dra minst 2 timmar i svalt utrymme.

  4. Torka av filéerna med hushållspapper.

  5. Stek filéerna några minuter i olja med skinnsidan mot pannan. Vänd filéerna försiktigt och fortsätt stekningen ca 6 minuter. Stektiden beror på filéernas tjocklek.

  6. Smaka av med peppar, salt och citronsaft. Garnera filéerna med sallads- eller gräslök, chili och färsk koriander. Servera omgående.