
X
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
Den stigande solens land bjuder på lutfiskens långväga släkting, nämligen soja- och ingefäramarinerad sik. Rätten lämpar sig både för julbordet och som varmrätt med ris och sallad på andra fester.
ca 4 cm ingefära
0,5 dl soja
0,5 dl sake eller vitt vin
0,5 dl mirin (japansk risvinsvinäger)
1 msk socker
ca 600 g benfri sik- eller gösfilé
flingsalt
vitpeppar mald i pepparkvarn
rybsolja till stekningen
Till serveringen
citron
salladslök eller gräslök
skivad chili
koriander
Skala och skiva ingefäran. Slå den i en liten kastrull med soja, sake, mirin och socker.
Koka upp blandningen och låt den svalna till rumstemperatur.
Häll marinaden över fiskfiléerna. Täck filéerna med plastfolie och låt dem dra minst 2 timmar i svalt utrymme.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Stek filéerna några minuter i olja med skinnsidan mot pannan. Vänd filéerna försiktigt och fortsätt stekningen ca 6 minuter. Stektiden beror på filéernas tjocklek.
Smaka av med peppar, salt och citronsaft. Garnera filéerna med sallads- eller gräslök, chili och färsk koriander. Servera omgående.
Den japanska siken rimmar utmärkt med en fruktig och örtigt kryddig pinot grigio eller en kylskåpskall fino- eller manzanillasherry vars toner av mandel och citrus balanserar upp aromerna hos sojan, saken och mirin.
Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.
Vänligen mata in den e-postadress du har registrerat med. Vi skickar en länk via e-post. Följ länken för att skapa ett nytt lösenord. Om du behöver hjälp, kontakta vår kundtjänst 020692771.
Din e-post adress är felaktig. Har du redan registrerat dig?
En länk för att byta ut lösenordet skickades till din e-post