Tillbaka
Recept

Japanska tjälknölsrullader

Japanska tjälknölsrullader

60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

Med det här receptet trollar du så att den djupfrysta köttklumpen blir en otroligt saftig stek. Det färdiga köttet kan du använda till en ny, flott rätt i japansk anda – rullader som gömmer på gröna långbönor med teriyakisås.

Dryckesförslag

Till tjälknölsrulladerna smakar det med en fruktig ale eller ett rödvin ur smaktypen Bärigt & friskt.

Ingredienser
  • 12 skivor stekt tjälknöl

  • 36 gröna långbönor

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 tsk sesamolja

  • 1 msk rybsolja

  • 3 msk teriyakisås


Till servering

  • sesamfrön, rucola, stekt svamp

Tillredning
  1. Skär tunna skivor av den stekta tjälknölen. Lägg dem åt sidan för en stund.

  2. Snitta bort ändarna på bönorna. Koka bönorna ca 5 minuter i saltat vatten. Häll bort kokvattnet. Spola under kallt vatten.

  3. Skiva vitlöksklyftorna. Fräs vitlöken ca 1 minut på medelvärme i en stekpanna i en blandning av sesam- och rybsolja. Tillsätt bönorna och stek ytterligare ca 1 minut medan du vänder bönorna.

  4. Tillsätt teriyakisåsen och låt den koka upp.

  5. Vira in bönorna i köttskivorna. Ringla teriyakisås ur pannan över rulladerna. Servera genast.


Tjälknöl

  • ca 1 1/2 k g älg- eller nötstek


Kryddlag

  • 3 1/2 l vatten

  • 6 msk havssalt

  • 3 msk ättikssprit

  • 3 msk socker

  • 1 msk hela svartpepparkorn

  • 1 msk hela vitpepparkorn

  • 4 lagerblad

  • några kvistar färsk rosmarin och timjan

  • 6 vitlöksklyftor

 

  1. Lägg den otinade steken på ett ugnsfast fat eller en ugnsfast form. Stek köttet 6–7 timmar i 100-gradig ugn. Du behöver inte hälla någon vätska i pannan.

  2. När köttet har stekts ca 5 timmar sticker du in en stektermometer där köttbiten är som tjockast. Stek ytterligare tills termometern visar på 60 grader. Vid det här laget är köttet vackert rosa inuti.

  3. Mät upp ingredienserna för kryddlagen i en stor kastrull. Koka upp blandningen. Lägg steken i den heta lagen direkt då du tar den ur ugnen. Lägg på locket och ställ på svalt ställe.Låt steken dra smak i spadet i minst 5 timmar, gärna över natten.

  4. Skär upp köttet i tunna skivor.

  5. Servera tjälknölen med t.ex. ugnsrostade rotsaker eller kokta grönsaker, eller använd den för de läckra japanska tjälknölsrullader.

Detta recept publicerades första gången i Etiketten 3/2013.