Jätteräkscoctail med avocado

Den välbekanta räkcocktailen uppdateras med kaprisolja. Läckerheten är en fin entré eller smårätt som den är, men kan också serveras med rostad bröd.

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk citronsaft
  • 3/4 tsk salt
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 stora tomater
  • 2 mogna avokador
  • 12 kokta jätteräksstjärtar
  • 3/4 dl finhackad pistaschmandel
  • 1/2 dl finhackad färsk mynta
  • 1/2 dl finhackad färsk basilika
  • 2 msk pistasch- eller avokadoolja


Sås:

  • 4 msk små kaprisknoppar
  • 2 tsk rivet skal av (eko)citron
  • 4 msk olivolja
  • salt, svartpeppar ur kvarn

 

Tillredning

  1. Gör först såsen. Skär kaprisen fint. Tillsätt citronskalet, oljan och kryddorna. Låt smakerna jämna ut sig medan du gör cocktailen.
  2. Skala löken och hacka den så fint som möjligt. Lägg hacket i citronsaften tillsammans med saltet och pepparn.
  3. Fröa ur tomaterna och avlägsna fästet. Tärna fruktköttet. Skala och kärna ur avokadorna. Tärna fruktköttet.
  4. Skär jätteräksstjärtarna i små bitar.
  5. Hacka pistaschmandlarna och örterna fint. Rör ner lite olja i hacket.
  6. Sammanslå alla ingredienserna med lök-citronblandningen. Forma med hjälp av en form fyrkanter på en tallrik. Skeda av kaprissåsen på fyrkanterna.

Tips: Om du önskar kan du göra servera räkröran på traditionellt vis i avokadohalvor. Jätteräkor har en saftigare och nyansrikare struktur än små räkor. Du kan också använda hela räkor som du skalar själv. Då blir resultatet garanterat gott.
Dryckesförslag
Jätteräkscoctail med avocado
Jätteräckscocktailen med avokado erbjuder på ganska syrliga smaker. De balanserar fint upp en torr eller halvtorr riesling från Tyskland eller nya världen.