Tillbaka
Recept

Jesse Markins framgångsrecept: köttfärspasta i ugn

Jesse Markins framgångsrecept: köttfärspasta i ugn

50 min
4 personer
50 min
4 personer

Köttfärspasta i ugn är Jesse Markins framgångsrecept, som hans gäster alltid uppskattar. Om han har vegetarianer vid bordet byter han bara ut köttfärsen mot vegoproteinet Härkis.

Dryckesförslag

Som smakpar till Jesses kryddstarka pasta passar ett rött vin gjort på den italienska druvan primitivo. Vinet innehåller lite restsocker. Jesse dricker också gärna vatten med pastan.

Ingredienser
  • 500 g pasta (t.ex. penne)

  • 400 g mager nötfärs

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 chili eller habanero

  • 1 liten röd paprika

  • 2 tsk paprikapulver

  • 3 tsk grönsaksbuljongpulver eller 1 smulad grönsaksbuljongtärning

  • 1 tsk citronpeppar

  • 1/2 tsk salt

  • 150 g crème fraîche

  • 200 g Koskenlaskijaost (t.ex. rökt ren)

  • 1 dl vatten

  • 2 stjälkar salladslök

  • 100 g riven rökt ost

  • basilika

Tillredning
  1. Koka pastan i saltat vatten (2 l vatten + 2 tsk salt) enligt anvisningarna på förpackningen.

  2. Bryn färsen i en stekpanna. Finhacka vitlök, chili och paprika. Lägg dem i pannan och fortsätt att fräsa en stund till. Krydda med paprikapulver, grönsaksbuljong­pulver, citronpeppar och salt.

  3. Tillsätt crème fraîche, smältost och vatten. Låt sjuda tills osten har smält. Finhacka salladslöken och lägg den i pannan.

  4. Smörj en ugnsform och häll den kokta pastan i formen. Häll över såsen och rör om lätt. Riv över den rökta osten och grädda formen i 200 grader i cirka 30 minuter.

  5. Toppa med färsk basilika.


Recept: Jesse Markin, foto: Johanna Myllymäki