Tillbaka
Recept

Fyllig jordärtskocksrisotto och stekt rosmaringös

Glutenfri

Fyllig jordärtskocksrisotto och stekt rosmaringös

Glutenfri
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Den aromatiska jordärtskockan ger risotton förfinad smak och förförisk doft. Risotton smaksätts inte med riven parmesanost utan med stark svartstämplad emmentaler. Rosmarinen kryddar gösen och ger fisken medelhavsaromer

Dryckesförslag

Servera gärna rödvin till den fylliga fiskrätten. Varför inte överraska gästerna med en tysk pinot noir, även kallad spätburgunder, av smaktypen bärigt & friskt? Syrligheten och tonerna av röda bär i spätburgundervin från Baden eller Pfalz rimmar utmärkt med rosmaringösens örtaromer.

Ingredienser
  • 500 g jordärtskocka

  • 3 schalottenlökar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 3 dl risottoris

  • 3 dl vitt vin

  • ca 7 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong

  • 100 g riven svartstämplad emmentaler

  • 2 dl vispgrädde

Stekt rosmaringös

  • 500 g gösfilé

  • 1 tsk salt

  • 50 g smör

  • 2 kvistar rosmarin

Tillredning
  1. Rengör jordärtskockan med en rotborste. Skala och tärna därefter jordärtskockan i ett par centimeter stora bitar. Skala och finfördela schalottenlöken och vitlöksklyftan. Hetta upp oljan och smöret i en kastrull. Slå i jordärtskockan, löken och risottoriset. Bryn på svag värme ungefär fem minuter tills riset får färg.

  2. Tillsätt vitvinet. Höj temperaturen något. Tillsätt en slev varm buljong när riset har absorberat vinet. Låt buljongen absorberas nästan helt av riset och tillsätt därefter ytterligare en slev buljong. Låt riset badda på svag värme under omrörning.

  3. Provsmaka risotton – riset bör ha tugg­motstånd. Tillsätt den rivna osten och vispgrädden. Värm risotton. Servera omgående (risotton bör ha grötkonsistens).

  4. Tillred rosmaringösen: Torka av gösfiléerna med hushållspapper. Strö på salt. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i rosmarinkvistarna och gösfiléerna. Stek filéerna 2–4 minuter på vardera sidan (stektiden beror på filéernas storlek).

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström, Alko