Jukkas fasangryta

Jukka Rintala tycker om vilträtter, men speciellt fasangrytan är jättegod.

Ingredienser

  • 1 styckad fasan
  • salt och peppar enligt smak
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 900 g färsk eller 500 g kokt svamp, t.ex. shiitake
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl portvin
  • färsk persilja
  • 1 lagerblad
  • timjan och anis enligt smak
  • salt och svartpeppar

Tillredning

  1. Stycka fasanen i fyra bitar. Krydda bitarna med salt och peppar och bryn dem i smör. Skär löken fint och stek den några minuter med svampen i en annan panna. Blanda vispgrädden och portvinet och vispa lätt.
  2. Varva fasanbitarna och svamp-lökblandningen i en gryta, gärna av gjutjärn. Tillsätt kryddorna. Häll blandningen av grädde och portvin över det hela. Ställ grytan i 175-gradig ugn och låt den puttra tills fasanbitarna är färdiga, vilket tar från en till en och en halv timme.
  3. Som tillbehör kan du servera till exempel svamppickels och stekta squashtärningar.