Tillbaka
Recept

Kallrökt lax med färskpotatis

Kallrökt lax med färskpotatis

20 min
20 personer
20 min
20 personer

Den läckra skandinaviska godbiten lämpar sig för alla sommarens fester.

Dryckesförslag

Ett nyansrikt, strukturerat vitt vin lämpar sig utmärkt till laxens rökta aromer och majonnäsblandningens fyllighet. Varför inte servera en oekad chardonnay från Chablis eller en syrlig, aromatisk Grüner Veltliner från Österrike?

Ölvänner kan välja en aromatisk pils eller ett friskt veteöl.

Ingredienser
  • 1 dl majonnäs

  • ca 0,5 dl crème fraîche

  • 2 tsk citronsaft  

  • 2 msk hackad dill

  • 0,5 tsk flingsalt  

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • en halv liten rödlök

  • 1 tsk rivet citronskal (ekologiskt odlad)

  • 150 g kallrökt lax i skivor

  • ca 20 kalla kokta potatisar

Till serveringen

  • rom, skott eller örter

Tillredning
  1. Skala och tärna löken i så små bitar som möjligt.

  2. Blanda majonnäsen, crème fraîchen, citronsaften och dillen. Smaka av med salt och peppar. Smaksätt med lök och rivet citronskal.

  3. Tärna laxen och slå på majonnäsblandningen. Obs! Röran bör vara tillräckligt fast för att den inte skall rinna av potatisen.

  4. Skär av potatisens topp och botten så att potatisen kan stå på serveringsfatet. Avlång potatis (t.ex. siikli) kan klyvas. Skopa laxröra över potatisen och dekorera med rom och örter (skott). Använd överblivna potatisbitar exempelvis till att fylla en omelett.