Tillbaka
Recept

Kålrotslåda på tre olika sätt

Vegetarisk

Kålrotslåda på tre olika sätt

Vegetarisk
3 hrs
8 personer
3 hrs
8 personer

Får det vara traditionell kålrotslåda, en vegansk version eller kanske en glutenfri? Grundreceptet kan anpassas och användas till alla tre lådor.

Dryckesförslag

Mörk lageröl är ett klassiskt val till traditionell kålrotslåda. Ölens runda maltighet kompletterar kålrotslådans sötma. Det här är verkligen ett läckert smakpar!

Ingredienser
  • 1 kg kålrot

  • 2 dl vispgrädde

  • 2 ägg

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk ingefära

  • ¼ tsk kryddpeppar

  • ¼ tl muskotnöt

  • ¾ dl sirap

  • 2–3 msk smör

  • 1 dl skorpmjöl

Tillredning
  1. Skala kålroten och skär den i stora bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt inte mer vatten än att vattenytan precis täcker kålrotsbitarna. Koka kålroten i saltat vatten, på låg värme under lock.

  2. Häll buljongen från den kokta kålroten i en skål. Mosa kålroten och tillsätt cirka 3 dl buljong. Låt blandningen svalna till den är rumsvarm.

  3. Blanda ner ägg, salt, ingefära, kryddpeppar, muskotnöt och sirap. Blanda jämnt.

  4. Häll blandningen i smörjda ugnsformar (3 x ½ liter). Strö skorpmjöl över ytan och tryck mönster i den med hjälp av en gaffel. Lägg några bitar smör överst och grädda sedan kålrotslådan i ugn på 175 grader, cirka 1 ½ timme.


Dekorationstips:
Strö pekannötter och lite parmesanost över ytan innan du lägger in kålrotslådan i ugnen. Garnera slutligen med färsk timjan.

I stället för skorpmjöl kan du strö 1–2 dl fruktmysli över ytan.

Tips:
Vill du laga en vegansk kålrotslåda kan du ersätta äggen med 1 dl skorpmjöl, använda havregrädde istället för vispgrädde och margarin i stället för smör.

Tips:
Du kan också använda färdig kålrotspuré som finns att köpa i butiken. Använd glutenfritt skorpmjöl om du vill laga glutenfri kålrotslåda.