-
Skala kålroten och skär den i stora bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt inte mer vatten än att vattenytan precis täcker kålrotsbitarna. Koka kålroten i saltat vatten, på låg värme under lock.
-
Häll buljongen från den kokta kålroten i en skål. Mosa kålroten och tillsätt cirka 3 dl buljong. Låt blandningen svalna till den är rumsvarm.
-
Blanda ner ägg, salt, ingefära, kryddpeppar, muskotnöt och sirap. Blanda jämnt.
-
Häll blandningen i smörjda ugnsformar (3 x ½ liter). Strö skorpmjöl över ytan och tryck mönster i den med hjälp av en gaffel. Lägg några bitar smör överst och grädda sedan kålrotslådan i ugn på 175 grader, cirka 1 ½ timme.
Dekorationstips:Strö pekannötter och lite parmesanost över ytan innan du lägger in kålrotslådan i ugnen. Garnera slutligen med färsk timjan.
I stället för skorpmjöl kan du strö 1–2 dl fruktmysli över ytan.
Tips:Vill du laga en vegansk kålrotslåda kan du ersätta äggen med 1 dl skorpmjöl, använda havregrädde istället för vispgrädde och margarin i stället för smör.
Tips:Du kan också använda färdig kålrotspuré som finns att köpa i butiken. Använd glutenfritt skorpmjöl om du vill laga glutenfri kålrotslåda.