Här är en vacker och festlig klassiker! Musslor marinière är en fantastisk rätt i sin enkelhet.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Stekta kammusslor är en elegant förrätt som tillreds på ett ögonblick. Servera gärna lyxig champagnesås till.
Den självskrivna drycken till stekta kammusslor är friskt fruktig champagne med rostade toner. Alternativt kan man servera en mousserande crémant från Frankrike eller Luxemburg.
16 upptinade kammusslor
Till stekningen: smör-oljeblandning
Champagnesås:
100 g smör
2 rumstempererade äggulor
0,5 dl champagne eller annat
1 msk citronsaft
0,5 tsk salt
vitpeppar mald i pepparkvarn
Smält smöret i en kastrull. Låt det vila några minuter. Slå försiktigt över den klara fraktionen (inte fällningen) i ett annat kärl.
Slå äggulorna och champagnen i en liten kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills blandningen är ljus och fluffig.
Lyft bort kastrullen från spisen och tillsätt långsamt det skirade smöret under omrörning. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
Torka av kammusslorna. Stek dem 1–2 minuter per sida i smör-oljeblandningen (stektiden beror på tjockleken). Servera kammusslorna med champagnesås och grön sallat.
Text och foto Sanna Kekäläinen, dryckesförslag Taina Vilkuna