Karelsk stek är en mustig traditionell rätt som är enkel att tillaga och får badda i ugn i lugn och ro. Köttet är mört och läckert när grytan är färdig.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Jamie Oliver har satt sin prägel på den traditionella nordspanska rätten. Kaninköttet kan vid behov ersättas med exempelvis innerfilé av gris.
Nyansrika och utvecklade och robusta och kraftfulla spanska röda viner rimmar utmärkt med kaningrytans smaker.
Vin gjort på druvan Tinto Fino (Tempranillo) balanserar upp grytans örtiga kryddighet med sin fruktighet och balanserade ekighet.
2 kaniner (sammanlagt ca 2,5 kg)
6 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
0,75 dl olivolja
2 tsk mald paprika
2 kvistar rosmarin
1 flaska (7,5 dl) rödvin
(grönsaksbuljong)
2 burkar (á 250 g) grillad paprika
salt
peppar mald i pepparkvarn
Skär kaninköttet i jämnstora bitar. Skala och tärna löken. Klyv vitlöken.
Bryn köttet i omgångar i olja. Låt köttet vila.
Bryn löken i olja tills den mjuknar. Tillsätt köttet, den malda paprikan, rosmarinen och vinet. Koka upp blandningen och minska därefter
värmen (medelhög). Låt blandningen puttra under lock 1,5–2 timmar eller tills köttet är mjukt. Tillsätt grönsaksbuljong om grytan verkar torr.
Tillsätt den grillade paprikan. Smaka av med peppar och salt. Låt grytan puttra ytterligare 10 minuter.
Servera grytan med lantbröd och grönsallad. Grytan kan även serveras med ris.