Tillbaka
Recept

Kantarell-blomkålsrisotto

Vegetarisk
Vegan

Kantarell-blomkålsrisotto

Vegetarisk
Vegan
30 min
4 personer
30 min
4 personer

I blomkålsrisotto, som påminner om vanlig risotto, är riset ersatt med riven blomkål. Rätten är enkel och snabb att tillreda.

Dryckesförslag

Till rostade grönsaker och rostad svamp kan man med fördel servera en fyllig frisk och fruktig chardonnay eller ett mörkt nyansrikt veteöl.

Ingredienser
  • 1 sommarlök med blast

  • 2 vitlöksklyftor

  • 8 dl små rensade kantareller

  • 200 g platta ärtskidor

  • 3 + 2 msk olivolja

  • 1 blomkål

  • 0,5 dl grönsaksbuljong eller vatten

  • 3 msk olivolja

  • 2 tsk lönnsirap

  • (flingsalt)

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 dl riven parmesanost eller motsvarande veganost

Tillredning
  1. Skiva sommarlöken och blasten. Skala och skiva vitlöken. Tärna svampen vid behov. Skiva ärtskidorna.

  2. Skölj och riv blomkålen. Koka upp grönsakbuljongen (vattnet). Slå i den rivna blomkålen och låt den koka 1–2 minuter tills vätskan har avgått. Låt blomkålen vila.

  3. Bryn svampen i het och torr panna tills allt vatten har avgått. Slå i 3 msk olja. Rör ner löken och svampen och stek blandningen några minuter under omrörning. Tryck ut blandningen mot pannans kanter med en spatel, slå en skvätt olja i pannans mitt och tillsätt sedan den rivna blomkålen. Stek några minuter på hög värme under omrörning. Slå i ärtskidorna och lönnsirapen. Stek blandningen cirka en minut.

  4. Smaka vid behov av med salt och peppar. Garnera med riven ost. 

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko