Vårens läckraste maträtt är naturligtvis sparrisrisotto. Den mjuka, fylliga smaken framhävs av elegant sparris och citron och vitvinsvinäger ger rätten lagom syrlighet.
Se resept >
Ett ögonblick…
I blomkålsrisotto, som påminner om vanlig risotto, är riset ersatt med riven blomkål. Rätten är enkel och snabb att tillreda.
1 sommarlök med blast
2 vitlöksklyftor
8 dl små rensade kantareller
200 g platta ärtskidor
3 + 2 msk olivolja
1 blomkål
0,5 dl grönsaksbuljong eller vatten
3 msk olivolja
2 tsk lönnsirap
(flingsalt)
svartpeppar mald i pepparkvarn
1 dl riven parmesanost eller motsvarande veganost
Skiva sommarlöken och blasten. Skala och skiva vitlöken. Tärna svampen vid behov. Skiva ärtskidorna.
Skölj och riv blomkålen. Koka upp grönsakbuljongen (vattnet). Slå i den rivna blomkålen och låt den koka 1–2 minuter tills vätskan har avgått. Låt blomkålen vila.
Bryn svampen i het och torr panna tills allt vatten har avgått. Slå i 3 msk olja. Rör ner löken och svampen och stek blandningen några minuter under omrörning. Tryck ut blandningen mot pannans kanter med en spatel, slå en skvätt olja i pannans mitt och tillsätt sedan den rivna blomkålen. Stek några minuter på hög värme under omrörning. Slå i ärtskidorna och lönnsirapen. Stek blandningen cirka en minut.
Smaka vid behov av med salt och peppar. Garnera med riven ost.
Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko