Karamelliserade apelsiner och chokladsemifreddo

Slutackordet efter maltid är fruktigt efterrätt.

Ingredienser

Chokladsemifreddo
  • 200 g mörk choklad
  • (ca 70 % kakaohalt)
  • 100 g chokladkex
  • 3 ägg
  • 1 3/4 dl socker
  • 2 3/4 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk kakaopulver

Karamelliserade apelsiner
  • 3 apelsiner (varav minst
  • en ekologiskt odlad)
  • 3 blodapelsiner
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk kanel

Tillredning

  1. Gör först semifreddon: Smält hälften av chokladen i mikrovågsugn. Värm i 30 sekunders intervaller och rör mellan varje intervall. Hacka resten av chokladen med kniv. Krossa kexen till grova smulor.
  2. Ta fram en kastrull och en väl tilltagen metall- eller glasskål vars botten ryms i kastrullen. Fyll kastrullen med vatten så att vattenytan inte når helt upp till skålens botten. Värm upp vattnet så att det sjuder svagt, men vänta med skålen.
  3. Tag två av äggen och skilj gulorna från vitona. Vitorna används inte. Häll de två gulorna i den tomma skålen. Slå också upp ett helt ägg i samma skål. Tillsätt sockret.
  4. Ställ nu skålen i vattenbadskastrullen. Vispa med elvisp ägg-sockerblandningen i vatten­badet till ett ljust, tämligen styvt skum. Det tar cirka 6 minuter. Lyft upp skålen ur kastrullen och ställ den på ett bord.
  5. Vispa grädden till skum. Rör ner gräddskummet i ägg-sockerskummet. Sikta ner kakaopulvret i skummet. Tillsätt sedan den smälta chokladen och rör om tills blandningen är jämn. Blanda avslutningsvis choklad- och kexsmulorna i skummet.
  6. Häll massan i en metallform som rymmer ca 1 1/2 l och jämna ut ytan. Täck formen med plastfilm och ställ i frysen för minst 6 timmar eller över natten.
  7. Riv eller hyvla med citrusjärn skalet av en ekoapelsin. Skala apelsinerna så att alla vita skalrester avlägsnas från frukten. Skär loss fruktköttet från hinnorna, klyfta för klyfta. Tag tillvara saften.
  8. Mät upp sirapen, sockret och kanelen i en kastrull och låt blandningen koka upp. Tillsätt apelsinsaften och det rivna apelsinskalet. Värm tills sockret har lösts upp. Tag kastrullen från värmen och låt svalna några minuter. Tillsätt apelsinklyftorna och vänd dem försiktigt i lagen. Låt dem sedan dra i 5 minuter.
  9. Lägg upp de varma apelsinklyftorna i portionsskålar och en klick chokladsemifreddo ovanpå dem. Servera omedelbart.
Dryckesförslag
Karamelliserade apelsiner och chokladsemifreddo

En följeslagare till den här delikatessen hittar man t.ex. bland Medelhavsområdets söta, lätt fortifierade viner på druvan Muscat. Också Medelhavsöarna (t.ex. Cypern eller Pantelleria) har sina egna specialiteter som passar in här. Också Astis mousserande muscatviner klarar av krävande desserter.