Klassisk rödvinsglögg

Glöggens traditionella färg är röd. I detta recept används, förutom de traditionella glöggkryddorna, även apelsinskal och portvin. Sockermängden avgör dryckens sötma.

Ingredienser

  • 1 apelsin

  • 0,75 l (1 flaska) rödvin

  • 0,5–1 dl socker

  • 1 msk vaniljsocker

  • 2 kanelstänger

  • 1 tsk kryddnejlika

  • 1 msk hela kardemummafröer

  • 2 dl rött portvin

Till serveringen:
  • russin och mandel

Tillredning

  1. Skölj apelsinen omsorgsfullt. Skär ut strimlor ur apelsinskalet med exempelvis en potatisskalare. En fjärdedel av skalet räcker. Undvik det vita skiktet under skalet. 

  2. Slå rödvinet, det strimlade apelsinskalet, sockret och kryddorna i en kastrull. Värm blandningen, men undvik kokning. 

  3. Lyft bort kastrullen från spisen och låt blandningen dra minst 10 minuter.

  4. Sila bort kryddorna ur blandningen.

  5. Slå i portvinet och värm blandningen försiktigt.

  6. Slå glöggen i glasen och servera med russin och mandel.

Tips: Om portvinet lämnas bort bör mängden socker ökas. Du kan göra en vit version genom att byta ut rödvinet mot torrt vitt vin och det röda portvinet mot vitt. 

Recept och dryckesrekommendation: Lasse Pakarinen, foto Otavamedia
Dryckesförslag
Klassisk rödvinsglögg

Rödvinet bör vara fruktigt. Välj ett vin av smaktypen bärigt och friskt eller mjukt och fruktigt. Det röda portvinet kan vara av typen ruby, reserve eller late bottled vintage. För vit glögg lämpar sig ett torrt eller halvtorrt vitt vin av smaktypen mjukt och lätt eller friskt och fruktigt.