Tillbaka
Recept

Knaprig pork belly till rioja

Knaprig pork belly till rioja

60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Trendig pork belly steks i en bit. Köttet får stå länge i ugn på relativt låg värme.

Ingredienser
  • 2 msk fänkåls- eller korianderfröer

  • 1 tsk svartpepparkorn

  • några timjankvistar

  • 2 tsk salt

  • 3 skalade vitlöksklyftor

  • 2 msk rybsolja

  • 1,5–2 kg benfri grissida/sidfläsk (pork belly)

  • saften från en citron

Tillredning
  1. Rosta fänkåls- eller korianderfröerna och pepparkornen i en torr och het stekpanna. Stöt dem sedan i en mortel tillsammans med timjankvistarna, saltet och vitlöksklyftorna. Slå 2 msk olja i pastan.

  2. Skär smala snitt i köttbitens fettlager men låt inte kniven nå ner i köttet. Gnid in köttbiten med kryddorna och låt den dra över natten i ett svalt utrymme.

  3. Ställ köttbiten i rumstemperatur ungefär en halv timme före tillredningen. Stek köttet i ugn (+ 200 °C) ca 30 minuter.

  4. Slå citronsaften över köttbiten. Sänk ugnstemperaturen till + 175 °C och fortsätt stekningen ca 2 timmar.

  5. Höj ugnstemperaturen till + 225 °C och stek ytterligare ca 30 minuter. Ta ut köttbiten ur ugnen och täck den med foliepapper. Låt köttet vila ca 15 minuter.

  6. Servera pork bellyn med rostade grönsaker.