Knaprig pork belly till rioja

Trendig pork belly steks i en bit. Köttet får stå länge i ugn på relativt låg värme.

Ingredienser

  • 2 msk fänkåls- eller korianderfröer

  • 1 tsk svartpepparkorn

  • några timjankvistar

  • 2 tsk salt

  • 3 skalade vitlöksklyftor

  • 2 msk rybsolja

  • 1,5–2 kg benfri grissida/sidfläsk (pork belly)

  • saften från en citron

Tillredning

  1. Rosta fänkåls- eller korianderfröerna och pepparkornen i en torr och het stekpanna. Stöt dem sedan i en mortel tillsammans med timjankvistarna, saltet och vitlöksklyftorna. Slå 2 msk olja i pastan.

  2. Skär smala snitt i köttbitens fettlager men låt inte kniven nå ner i köttet. Gnid in köttbiten med kryddorna och låt den dra över natten i ett svalt utrymme.

  3. Ställ köttbiten i rumstemperatur ungefär en halv timme före tillredningen. Stek köttet i ugn (+ 200 °C) ca 30 minuter.

  4. Slå citronsaften över köttbiten. Sänk ugnstemperaturen till + 175 °C och fortsätt stekningen ca 2 timmar.

  5. Höj ugnstemperaturen till + 225 °C och stek ytterligare ca 30 minuter. Ta ut köttbiten ur ugnen och täck den med foliepapper. Låt köttet vila ca 15 minuter.

  6. Servera pork bellyn med rostade grönsaker.

Dryckesförslag
Knaprig pork belly till rioja

Riojavinernas rykte har förbättrats avsevärt och i dag klarar de sig utmärkt på den globala vinmarkanden. Till ett moget riojavin kan man med fördel servera genomstekt kött så som gryträtter och pulled pork. Varför inte laga trendig pork belly, det vill säga knaprigt sidfläsk?