Hantering och kokning av kräftor

Att koka kräftor är inte svårt. Det gäller bara att följa några beprövade tricks.

Att koka kräftor är inte svårt, förutsatt att man har tillräckligt mycket vatten och salt. Vattnet (spadet) bör täcka kräftorna helt. Mängden vatten och salt (havssalt) anpassas till antalet kräftor. Tumregeln är följande:

• 50 kräftor: 6 l vatten och drygt 2 dl salt

• 100 kräftor: 9 l vatten och drygt 3 dl salt

Stora kräftor kokas cirka 10 minuter, små kräftor cirka 8 minuter. En smal springa mellan skalet (skölden) och stjärten visar att kräftan är färdig. Noggrannare kokanvisning följer nedan.

Kräftorna kan kokas i god tid före kräftskivan eftersom de håller omkring två dygn om de förvaras svalt i sitt spad. Bind upp dillkvistarna så är de lättare att hantera. Avlägsna dillen ur spadet om kräftorna skall förvaras.

Ingredienser

  • 50 kräftor

  • en stor bunt krondill

  • 6 l vatten

  • 2,25 dl grovt havssalt

  • 6−7 bitar socker

Tillredning

  1. Reservera cirka 12 kräftor per person om kräftorna äts som förrätt. Om kräftorna är huvudrätt bör antalet vara större, exempelvis 15 beroende på storleken.

  2. Koka kräftorna i en tillräckligt stor kastrull (9–10 liter). Vattnet (spadet) bör täcka kräftorna helt. Tillsätt saltet, sockret och en tredjedel av krondillen inklusive stjälkarna i det kokande vattnet. Låt vattnet koka tills saltet har smultit.

  3. Skölj kräftorna omsorgsfullt. Byt ut dillen i vattnet mot färsk (ny) krondill och lägg ner kräftorna i vattnet. Börja med de största kräftorna eftersom de behöver längre koktid (ca 10 minuter). Mindre kräftor tarvar cirka 8 minuters kokning. Försäkra dig om att alla kräftor är helt nedsänkta i vattnet. Koktiden räknas från att vattnet har kokat upp. Koka kräftorna under lock.

  4. Ställ kastrullen i kallt vatten i exempelvis diskhon (byt ut vattnet i diskhon när det har värmts upp). Byt ut dillen i kastrullen. Låt kräftorna svalna i spadet. Ställ kräftorna och spadet i kylskåp. Kräftorna är bäst 6–12 timmar efter kokningen.

  5. Låt kräftorna rinna av och lägg dem på serveringsfatet med klorna utåt. Dekorera kräftfatet med dill.

Frysta kräftor

  1. Koka spadet så som ovan. Använd mycket dill.

  2. Låt spadet svalna till rumstemperatur och plocka bort dillen. Slå spadet på de frysta kräftorna, lägg i ny dill och ställ kräftorna i kylskåp (ett dygn).

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen