Tillbaka
Recept

Kokning av sushiris

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Kokning av sushiris

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Ah sushi! Riset är sushins viktigaste komponent. Rätt tillrett ris är lätt att forma. Så här kokar du sushiris.

Dryckesförslag

Till sushins subtila smakvärld kan man med fördel servera en frisk och nyansrik dryck. Torr champagne är en utmärkt sushidryck, men man kan även välja andra torra mousserande viner. Om man föredrar vitt vin kan man välja ett vin av smaktypen nyanserat och strukturerat. Friskt öl lämpar sig också till sushi. Välj lager, pils, pale ale, eller saison. Japansk sake rimmar naturligtvis utmärkt med sushi.

Ingredienser
  • 4 dl japanskt sushiris

  • ca 4,5 dl vatten

  • 0,5 dl sushivinäger (färdig eller hemlagad)

Sushivinäger:
  • 1 dl risvinäger

  • 1–2 tsk salt

  • 4 msk strösocker

Tillredning
  1. Läs anvisningarna på risförpackningen. Bland annat vattenmängden kan variera.

  2. Skölj riset omsorgsfullt med kallt vatten.

  3. Slå riset och kokvattnet i en kastrull. Låt stå ca 15 minuter under lock.

  4. Koka upp vattnet. Minska värmen och låt riset dra ca 10 minuter.

  5. Lyft bort kastrullen från spisen och låt riset dra under lock ytterligare 10 minuter.

  6. Rör ner vinägeringredienserna eller den färdiga sushivinägern i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den svalna.

  7. Slå riset i en flat skål och rör om.

  8. Rör ner 0,5 dl sushivinäger i riset under omrörning. Fortsätt omrörningen tills riset har svalnat (riset svalnar snabbare om du fläktar det med exempelvis en kartongbit).

  9. Kyl riset och förvara det i rumstemperatur under en fuktig duk (riset får inte bli torrt). Sushiriset bör användas samma dag.

Recept Lasse Pakarinen, foto Otavamedia