Kokt sparris

Sparris är verkligen vårens delikatess. Se nedan hur du lyckas med kokningen.

Ingredienser

  • Reservera 4–5 färska sparrisstjälkar per person.

Tillredning

  1. Skölj sparrisen omsorgsfullt. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända.
  2. Skala sparrisens ytskikt med en sparris- eller potatisskalare. Skala inte knopparna. Smal grön sparris behöver inte skalas, men om den gröna sparrisen känns träig eller ytskiktet är tjockt kan du gärna ta bort skalet.
  3. Koka sparrisen i en stor kastrull i rikligt med saltat vatten. Tillsätt sparrisen när vattnet kokar. Koka tunn grön eller vit sparris i cirka 8 minuter. Tjockare vit sparris kräver cirka 12 minuters kokning. Använd gaffel eller sticka och prova i den tjocka änden om sparrisen är lagom mjuk.
  4. Låt sparrisen rinna av till exempel på hushållspapper. Servera genast!