Tillbaka
Recept

Koreanska grillspett

Laktosfri

Koreanska grillspett

Laktosfri
20 personer
20 personer

Små läckra grillspett är goda både som förrätt eller som en del av en buffédukning.

Dryckesförslag

Bärigheten och den friska syrligheten hos pinot noir -viner balanserar upp chilisåsens sötma och kryddighet utan att täcka köttets smak. Varför inte välja en bärig och frisk pinot noir från Nya Zeeland eller Chile?

Lena halv­söta vita viner med balanserad syrlighet lämpar sig också till spetten.

För ölvänner rekommenderas en frisk och maltig ljus lager.

Ingredienser
  • 500 g innerfilé av gris eller bröstfilé av kyckling

  • rybsolja

Sesam-sojamarinad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 salladslök

  • 2 msk soja

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk flytande honung

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 kruka koriander  till garneringen

  • söt chilisås

Tillredning
  1. Börja med marinaden så att köttet hinner få smak. Skala och skiva vitlöken. Skiva salladslöken. Rör ihop marinadingredienserna.

  2. Skär köttet i lämpliga, lika stora bitar. Lägg köttet i marinaden och låt det marineras minst 30 minuter. Smaken blir bäst om köttet marineras över natten i kylskåp.

  3. Värm grillen eller stekpannan. Torka bort överlopps marinad från köttet med hushållspapper. Slå lite rybsolja i pannan om du använder stekpannan. Trä köttbitarna på stickor. Stek eller grilla spetten 5–10 minuter beroende på köttbitarnas storlek. Spetten kan också stekas i ugn (+225 °C, ca 10 min). Servera spetten som sådana eller med söt chilisås. Garnera med koriander.