Koreanska grillspett

Små läckra grillspett är goda både som förrätt eller som en del av en buffédukning.

Ingredienser

  • 500 g innerfilé av gris eller bröstfilé av kyckling

  • rybsolja

Sesam-sojamarinad

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 salladslök

  • 2 msk soja

  • 1 msk sesamolja

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk flytande honung

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 kruka koriander  till garneringen

  • söt chilisås

Tillredning

  1. Börja med marinaden så att köttet hinner få smak. Skala och skiva vitlöken. Skiva salladslöken. Rör ihop marinadingredienserna.

  2. Skär köttet i lämpliga, lika stora bitar. Lägg köttet i marinaden och låt det marineras minst 30 minuter. Smaken blir bäst om köttet marineras över natten i kylskåp.

  3. Värm grillen eller stekpannan. Torka bort överlopps marinad från köttet med hushållspapper. Slå lite rybsolja i pannan om du använder stekpannan. Trä köttbitarna på stickor. Stek eller grilla spetten 5–10 minuter beroende på köttbitarnas storlek. Spetten kan också stekas i ugn (+225 °C, ca 10 min). Servera spetten som sådana eller med söt chilisås. Garnera med koriander.

Dryckesförslag
Koreanska grillspett

Bärigheten och den friska syrligheten hos pinot noir -viner balanserar upp chilisåsens sötma och kryddighet utan att täcka köttets smak. Varför inte välja en bärig och frisk pinot noir från Nya Zeeland eller Chile?

Lena halv­söta vita viner med balanserad syrlighet lämpar sig också till spetten.

För ölvänner rekommenderas en frisk och maltig ljus lager.