Krusbärschutney

Den mångsidiga chutneyn lämpar sig till bland annat indiska rätter, kött, kyckling, ost, stekt ris och som ”sylt” på bland annat croissanter och toast.

Ingredienser

  • 500 g krusbär


  • 2 rödlökar


  • 1 msk söt chilisås


  • 2 msk riven färsk ingefära



  • 1 tsk chilikross

  • 0,5 tsk kanel


  • 3 dl syltsocker


  • 1 dl farinsocker 


  • 0,5 tsk salt


  • 0,5 dl vitvinsvinäger

Tillredning

  1. Rensa krusbären, skala och tärna löken och riv ingefäran.

  2. Värm upp alla ingredienser till kokpunkten i en kastrull. Minska värmen och låt blandningen badda tills krus­bären blir mjuka och syltlika (ca 30 min). Observera att blandningen stelnar när den svalnar.

  3. Häll den färdiga chutneyn i en ren och uppvärmd burk och låt den svalna. Förvara chutneyn svalt.

Dryckesförslag
Krusbärschutney

Om chutneyn serveras till grillat kött eller kyckling rekommenderas en fransk eller engelsk halvtorr eller halvsöt cider. Ciderns sötma och äppelsmak bryter chutneyns eldighet.