Kryddkaksbakelser med flor

En läcker dessert får man då kakskivorna garneras med en klick färskost spetsad med limesaft och ingefära.

Ingredienser

Kryddkaka
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mörkt muscovado- eller farinsocker
  • 100 g smör
  • 2 msk rörsockersirap eller mörk sirap
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malet pomeransskal
  • 1/2 tsk malen kryddnejlika
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Till garnering
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk lime- eller citronsaft
  • ca 1 tsk riven färsk ingefära
  • ca 1/2 tsk kanel

Tillredning

  1. Mät upp mjölken, grädden, sockret, smöret, sirapen och kryddorna i en kastrull. Värm upp blandningen bara så mycket att smöret och sockret smälter, men koka inte. Rör om ibland.
  2. Häll blandningen i en skål och låt svalna tills den är finger­ljummen. Rör ner äggen och vispa några minuter med elvisp.
  3. Rör ner bakpulvret i mjölet och rör ner blandningen i smeten Höll smeten i en smord och brödbeströdd kakform som rymmer ca 1 liter. En muffinsplåt ger ca 12 småkakor.
  4. Grädda ca 35 minuter i 175 grader på nedersta falsen tills kakan börjar släppa formens kanter och smeten inte längre fastnar på en provsticka.
  5. Låt svalna en stund och stjälp upp kakan. Diska formen och täck kakan med den. Låt kakan svalna helt, helst över natten.
  6. Skiva upp kakan. Blanda ut sockret och smaktillsatserna i den rumsvarma färskosten. Smaka av och tillsätt riven ingefära enligt smak. Spritsa ut av blandningen på kakskivorna och servera.


Tips:

Du kan ersätta kryddorna i kaksmeten med en dryg tesked färdig kryddmix för pepparkakor.

Dryckesförslag
Kryddkaksbakelser med flor

Till den kryddiga kakan med citrusspetsad färskost passar en söt madeira med tämligen friska syror, eller en fyllig, karamellig cream sherry.

Också citrustonerna och syrorna hos en tokajer kompletterar den söta och kryddiga desserten.