Tillbaka
Recept

Kyckling med thaibasilika

Kyckling med thaibasilika

30 min
2 personer
30 min
2 personer

Under inspelningen av Temptation Island började Sami Kuronen älska thailändsk matEn av hans favoriter blev denna milt aromatiska kyckling med thaibasilika.

Dryckesförslag

Rikligt fruktiga och friskt syrliga rieslingviner från exempelvis Alsace lämnar gott om utrymme för thaimatens nyansrika smakvärld. Även alkoholfria vita viner med viss sötma passar utmärkt till thailändska maträtter.

Ingredienser
  • 1 schalottenlök

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 chili

  • 1 knippe salladslök

  • ½ krukor thaibasilika

  • 400 g kycklingfärs

  • 2 msk sesamolja

  • 1 msk sojasås

  • 2 msk fisksås

  • 1 tsk socker

  • ½ tsk svartpeppar

  • saften från 1 limefrukt

För serveringen

  • 2 stekta ägg

  • jasminris

Tillredning
  1. Finhacka schalotten­löken, vitlöken och chilin. Skiva salladslöken och finfördela thaibasilikan.

  2. Bryn kycklingfärsen lätt i en msk sesamolja. Lägg köttet åt sidan.

  3. Slå en msk sesamolja i pannan och bryn schalottenlöken. Tillsätt den hackade vitlöken och chilin. Fräs blandningen cirka en minut.

  4. Tillsätt den brynta kycklingfärsen, salladslöken och thaibasilikan. Smaksätt med sojasås, socker och svartpeppar.

  5. Pressa limesaft över anrättningen strax före serveringen.

  6. Dekorera med thaibasilika och servera med stekt ägg och kokt jasminris.

Foto Antti Raatikainen, recept Sami Kuronen, dryckesförslag Anri Lindström