Ursprungligen använder man fisken red snapper i det här receptet, men rätten kan utmärkt tillredas av inhemsk abborre eller gös. Palmsocker, korianderrot, citrongräs och chili förvandlar fisken till en thailändsk smakupplevelse.
Se recept >
Ett ögonblick…
Under inspelningen av Temptation Island började Sami Kuronen älska thailändsk mat. En av hans favoriter blev denna milt aromatiska kyckling med thaibasilika.
Rikligt fruktiga och friskt syrliga rieslingviner från exempelvis Alsace lämnar gott om utrymme för thaimatens nyansrika smakvärld. Även alkoholfria vita viner med viss sötma passar utmärkt till thailändska maträtter.
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
1 chili
1 knippe salladslök
½ krukor thaibasilika
400 g kycklingfärs
2 msk sesamolja
1 msk sojasås
2 msk fisksås
1 tsk socker
½ tsk svartpeppar
saften från 1 limefrukt
För serveringen
2 stekta ägg
jasminris
Finhacka schalottenlöken, vitlöken och chilin. Skiva salladslöken och finfördela thaibasilikan.
Bryn kycklingfärsen lätt i en msk sesamolja. Lägg köttet åt sidan.
Slå en msk sesamolja i pannan och bryn schalottenlöken. Tillsätt den hackade vitlöken och chilin. Fräs blandningen cirka en minut.
Tillsätt den brynta kycklingfärsen, salladslöken och thaibasilikan. Smaksätt med sojasås, socker och svartpeppar.
Pressa limesaft över anrättningen strax före serveringen.
Dekorera med thaibasilika och servera med stekt ägg och kokt jasminris.
Foto Antti Raatikainen, recept Sami Kuronen, dryckesförslag Anri Lindström