Kyckling och siikli till champagnen

Sätt guldkant på festmåltiden: servera årgångs- eller lyxchampagne till kycklingen.

Ingredienser

  • 1 hel ekokyckling (ca 1 kg)

  • 2 msk olivolja (extra virgin)

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 15 små potatisar, t.ex. siikli

  • 4 schalottenlökar

  • 2 fänkålsknölar

  • 0,5 dl lönnsirap

  • saften från en citron

  • 3 msk smör

Tillredning

  1. Värm ugnen till + 200 °C. Torka av kycklingen invändigt och utvändigt med hushållspapper. Bind vid behov ihop benen med stektråd. Gnid in kycklingen med två matskedar olivolja. Krydda med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnsform.

  2. Tvätta potatisen och skala schalottenlökarna. Lägg dem i samma form som kycklingen. Ställ formen i ugnen och stek anrättningen ca 30 min.

  3. Skiva fänkålen och lägg den i ugnsformen. Slå lönnsirap och citronsaft på kycklingen. Tillför smör. Sänk temperaturen till + 175 °C och fortsätt stekningen ca 45 min. Ös kycklingen några gånger under stekningen. Slå på extra virgin-olivolja vid behov.

  4. Använd gärna stektermometer. För in termometern i kycklinglårets tjockaste parti (termometern får inte vidröra benet). Fågeln är färdig när termometern visar + 74 °C. Låt kycklingen vila minst 10 min.

Tips! Man kan även kontrollera köttet med en sticka. När köttsaften är klar är fågeln färdig. Tillred sås till kycklingen genom att reda av stekskyn och buljongen med majsstärkelse.

Dryckesförslag
Kyckling och siikli till champagnen

Har du fått årgångs- eller lyxchampagne som gåva? Den ädla drycken lämpar sig utmärkt till marina smaker. Varför inte avnjuta champagnen med ostron, hummer eller en elegant fiskrätt?

Om du föredrar rustikare smaker kan du med fördel avnjuta den fina mousserande drycken till en rätt gjord på bressekyckling eller någon annan frigående fågel.