Tillbaka
Recept

Kycklinggryta med citrustoner

Kycklinggryta med citrustoner

4 personer
4 personer
Citrusfrukter ger ugnsrätter en frisk, vårlig nyans.
Dryckesförslag
Citruskycklingens fräscha syrlighet älskar friska och fruktiga vitviner till exempel på druvan Sauvignon Blanc eller Riesling. Också mineralerna i en nyanserad och strukturerad grüner veltliner passar till grytans smakvärld.

Veteöl har ofta citrustoner och matchar därför fint med den här rätten.
Ingredienser
  • 1 stor broiler
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 8 små schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • ca 400 g rotselleri
  • ca 2 dl höns- eller köttbuljong
  • 2 dl vitvin
  • 1 msk flytande honung
  • några kvistar rosmarin eller timjan
  • 3 msk citronsaft
Tillredning
  1. Ställ ugnen på 200 grader. Stycka fågeln i 8 bitar. Bryn bitarna snygga i smör i stekpanna. Skölj ur pannan med en skvätt vatten och häll skyn i en ugnsfast gryta. Gnid salt, peppar och rivet citronskal i köttbitarna. Lägg bitarna i grytan.
  2. Skala och tärna löken och rotsakerna. Tillsätt dem i grytan.
  3. Tillsätt hönsbuljongen, vitvinet, honungen och örtkvistarna. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie. Ställ i ugnen för ca 45 minuter. Smaksätt den färdiga grytan med citronsaft.
  4. Servera med kokt ris och en grön sallad.



Tips:

Du kan reda av grytspadet till en sås med majsstärkelse.