Kycklinggryta med citrustoner

Citrusfrukter ger ugnsrätter en frisk, vårlig nyans.

Ingredienser

  • 1 stor broiler
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk rivet citronskal
  • 8 små schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • ca 400 g rotselleri
  • ca 2 dl höns- eller köttbuljong
  • 2 dl vitvin
  • 1 msk flytande honung
  • några kvistar rosmarin eller timjan
  • 3 msk citronsaft

Tillredning

  1. Ställ ugnen på 200 grader. Stycka fågeln i 8 bitar. Bryn bitarna snygga i smör i stekpanna. Skölj ur pannan med en skvätt vatten och häll skyn i en ugnsfast gryta. Gnid salt, peppar och rivet citronskal i köttbitarna. Lägg bitarna i grytan.
  2. Skala och tärna löken och rotsakerna. Tillsätt dem i grytan.
  3. Tillsätt hönsbuljongen, vitvinet, honungen och örtkvistarna. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie. Ställ i ugnen för ca 45 minuter. Smaksätt den färdiga grytan med citronsaft.
  4. Servera med kokt ris och en grön sallad.



Tips:

Du kan reda av grytspadet till en sås med majsstärkelse.

Dryckesförslag
Kycklinggryta med citrustoner
Citruskycklingens fräscha syrlighet älskar friska och fruktiga vitviner till exempel på druvan Sauvignon Blanc eller Riesling. Också mineralerna i en nyanserad och strukturerad grüner veltliner passar till grytans smakvärld.

Veteöl har ofta citrustoner och matchar därför fint med den här rätten.