Kycklinggryta med citrustoner
Veteöl har ofta citrustoner och matchar därför fint med den här rätten.
Ett ögonblick…
1 stor broiler
3 msk smör
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 tsk rivet citronskal
8 små schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 400 g rotselleri
ca 2 dl höns- eller köttbuljong
2 dl vitvin
1 msk flytande honung
några kvistar rosmarin eller timjan
3 msk citronsaft
Ställ ugnen på 200 grader. Stycka fågeln i 8 bitar. Bryn bitarna snygga i smör i stekpanna. Skölj ur pannan med en skvätt vatten och häll skyn i en ugnsfast gryta. Gnid salt, peppar och rivet citronskal i köttbitarna. Lägg bitarna i grytan.
Skala och tärna löken och rotsakerna. Tillsätt dem i grytan.
Tillsätt hönsbuljongen, vitvinet, honungen och örtkvistarna. Lägg på locket eller täck med aluminiumfolie. Ställ i ugnen för ca 45 minuter. Smaksätt den färdiga grytan med citronsaft.
Servera med kokt ris och en grön sallad.
Tips: Du kan reda av grytspadet till en sås med majsstärkelse.