Kycklinglår med picada

Katalansk Picada är en läcker kryddpasta som används i matlagningen, och varje kock har sitt eget recept.

Ingredienser

  • 8–12 kycklingklubbor
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 3 msk olivolja
  • 1 burk (400 g) hela skalade tomater
  • 1/4 tsk saffran
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1/2 dl torr sherry
  • 1 lagerblad
  • (2 tsk rivet apelsinskal)
  • några kvistar timjan


Kryddpasta
  • 2–3 vitlöksklyftor
  • ca 2 dl matolja
  • 1 skiva rostat ljust lantbröd utan kanter
  • 1 dl rostad malen mandel
  • 1/3 tsk saffran
  • 1 tsk kanel
  • ca 30 g riven mörk choklad med minst 70 % kakaohalt
  • några kvistar finklippt persilja
  • salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Torka av kycklingklubborna med hushållspapper. Salta och peppra. Skala och finhacka löken.
  2. Bryn klubborna i olja i en gryta tills de är gyllenbruna. Tillsätt lökhacket och stek ytterligare ca 1 minut.
  3. Tärna tomaterna och tillsätt dem i stekpannan med sitt spad. Tillsätt hönsbuljongen, sherryn, lagerbladet och, om du önskar, det rivna apelsinskalet. Ge blandningen ett uppkok. Tillsätt timjanen och lägg på locket. Låt kycklinglåren sjuda på låg värme ca 25 minuter eller tills klubborna är nästan genomkokta.
  4. Gör kryddpastan. Skala och krossa vitlöken. Fräs den i en stekpanna.
  5. Häll vitlöken med stekfettet i en mixer och tillsätt brödet, mandeln, kryddorna och den rivna chokladen. Kör till en pasta. Tillsätt vid behov mera olja.
  6. Skeda ut blandningen bland kycklingklubborna och låt rätten koka ytterligare ca 15 minuter eller tills klubborna är genomkokta. Krydda med persilja, salt och peppar. Servera rätten med kokt ris.


Tips:

I stället för kycklingklubbor kan rätten också göras på kycklingfiléer, hare eller grisfilé. Mandeln kan ersättas med till exempel valnötter.

Dryckesförslag
Kycklinglår med picada

Till kycklingklubborna går till exempel ett frodigt och fylligt rödvin från Priorat. Också katalansk tempranillo, cabernet sauvignon eller kryddiga och bäriga blandningar av de två kan vara fina följeslagare till den här rätten.

Bra alternativ på ölsidan är mörk, fruktig ale och mörk porter med chokladtoner.