Tillbaka
Recept

Kycklingleverpaté

Kycklingleverpaté

Amarone är ett värdigt par till förrättsklassikern kycklingleverpaté. Patén är i regel bäst några dagar efter tillredningen.

Dryckesförslag

Amarone är ett värdigt par till förrättsklassikern kycklingleverpaté.

Ingredienser
  • 600 g kycklinglever (fryst) 

  • 3 schalottenlökar 

  • 100 g smör 

  • 1 tsk färsk timjan 

  • 1 ½ dl amarone 

  • 1 msk ljus sirap  

  • 1 tsk salt 

  • ½ tsk svartpeppar 

Garnering 

  • 1 dl amarone 

  • 2 msk ljus sirap 

Tillredning
  1. Tina kycklinglevern. Avlägsna eventuella bindväv. Skala och finfördela schalottenlöken.   

  2. Bryn den finfördelade löken snabbt i 50 gram smör. Slå i levern och timjanen. Stek blandningen på medelhög värme tills leverns yta är gyllenbrun. Slå i vinet och sirapen och låt blandningen sjuda tills all vätska har avgått. Låt anrättningen svalna.

  3. Slå leverblandningen i en mixer och tillsätt salt och svartpeppar. Mixa en stund och tillsätt därefter resten av smöret (50 g) som mjuka klickar. Mixa tills blandningen är homogen.  

  4. Fördela anrättningen i små glas- eller patéformar. Täck med foliepapper och låt patén stelna i kylskåp.  

  5. Laga amaronesås till patén. Koka amarone och ljus sirap i en kastrull tills blandningen är siraps­aktig. Häll blandningen på den svala leverpatén (i burkar). Såsen absorberas av patén.

Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö