Kycklingleverpasta är en del av crostinibordet som serveras som förrätt vid en toskansk julmiddag.
Se receptet >
Ett ögonblick…
600 g kycklinglever (fryst)
3 schalottenlökar
100 g smör
1 tsk färsk timjan
1 ½ dl amarone
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Garnering
1 dl amarone
2 msk ljus sirap
Tina kycklinglevern. Avlägsna eventuella bindväv. Skala och finfördela schalottenlöken.
Bryn den finfördelade löken snabbt i 50 gram smör. Slå i levern och timjanen. Stek blandningen på medelhög värme tills leverns yta är gyllenbrun. Slå i vinet och sirapen och låt blandningen sjuda tills all vätska har avgått. Låt anrättningen svalna.
Slå leverblandningen i en mixer och tillsätt salt och svartpeppar. Mixa en stund och tillsätt därefter resten av smöret (50 g) som mjuka klickar. Mixa tills blandningen är homogen.
Fördela anrättningen i små glas- eller patéformar. Täck med foliepapper och låt patén stelna i kylskåp.
Laga amaronesås till patén. Koka amarone och ljus sirap i en kastrull tills blandningen är sirapsaktig. Häll blandningen på den svala leverpatén (i burkar). Såsen absorberas av patén.
Recept Mika Rampa, foto Timo Pyykkö