Kycklingspett med tonnatosås

De små kycklingspetten serveras i glas. I botten på varje glas finns tonnatosås för dippning.

Ingredienser

  • 500 g marinerade kycklingfiléer

Marinad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl rybs- eller olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • 1 tsk torkad oregano
  • ca 1/4 tsk nymalen svartpeppar
  • (1/2 tsk gurkmeja eller curry)

Dessutom
  • små grillspett

Tonnatosås
  • 1 burk (ca 185/140 g) tonfisk i olja
  • 2 sardellfiléer (eller 1 ansjovisfilé)
  • 1 dl helfet majonnäs
  • 2 tsk citronsaft
  • svartpeppar ur kvarn
  • (salt)

Till garnering
  • små kaprisknoppar, rucola

Tillredning

  1. Lägg grillspetten i blöt om du använder träspett.
  2. Skär kycklingfiléerna i rektangulära bitar.
  3. Rör samman marinadingredienserna.
  4. Sväng ner köttbitarna i marinaden och täck skålen med plastfolie. (Tillsätt gurkmeja om du vill ge rätten gul färg). Marinera köttet ett par timmar eller helst över natten.
  5. Trä upp köttbitarna på spetten. Metallspett bör oljas in. Grilla spetten 15 minuter eller tills köttet är genomstekt. Vänd spetten så att de grillas jämnt på alla sidor. Du kan alternativt steka spetten ca 15 minuter i 200-gradig ugn.
  6. Låt spetten svalna. Servera med tonnatosås.


Tonnatosås:

  1. Låt oljan rinna av tonfisken. Lägg fisken i en skål tillsammans med sardellfiléerna, majonnäsen och citronsaften. Blanda med stavmixer. Tillsätt mera majonnäs om blandningen är för tjock. Krydda med svartpeppar, och eventuellt med salt enligt smak.
  2. Portionera ut såsen i serveringsglasen. Fäll ner några kaprisknoppar på såsen i varje glas.
  3. Ställ kycklingspetten i glasen. Garnera med blad av rucola, någon annan sallad eller bladmynta (shiso).