Läcker kakao

Redan aztekerna och mayafolket framställde kakaobaserade drycker, men dagens choklad är ett europeiskt påfund från 1850-talet. Varm kakao är en delikatess som sådan, men du kan även smaksätta den med olika kryddor, likörer och annat gott.

Ingredienser

För två

  • 5 dl helmjölk 

  • 0,75 dl vatten

  • 0,75 dl socker 

  • 0,75 dl mörkt, starkt och osötat kakaopulver

  • 100 g mörk choklad eller hushållschoklad

Kakao kan även smaksättas med: 

  • Chili, muskot, kanel, kardemumma, pepparkakskrydda, ingefära, stjärnanis, vanilj, kaffe, honung, lönnsirap, farinsocker, tjinuskisås, pepparmyntsolja

Prova att smaksätta med likör:

  • Fruktlikörer: kokos, banan, apelsin, citron, aprikos, päron.

  • Bärlikörer: blåbär, svarta vinbär, körsbär, hallon

  • Övriga likörer: grädde, karamell, kola, kaffe, vanilj, honung, mandel, grön mynta

Kakaon kan med fördel toppas med: 

  • rivet eller syltat apelsinskal, mandelflarn, hasselnötsströssel, riven råchoklad, lakritsströssel, kokosflarn, jordgubbsflarn eller marshmallows.

Tillredning

  1. Slå alla ingredienser utom chokladen i en kastrull med tjock botten. Värm blandningen på medelhög värme under omrörning, men undvik kokning. Tillsätt chokladen i bitar och låt den smälta. Lyft bort kastrullen från spisen. Vispa blandningen tills drycken blir lucker. Slå den i muggar och toppa med vispgrädde eller glass. 

  2. Smaksätt kakaon med kryddor eller likör.

  3. Toppa gärna med något av de ovannämnda ingredienserna.

Tips: Kakaon får ny spännande smak om man använder smaksatt choklad så som apelsinchoklad. Vid behov kan mjölken bytas ut mot osötad hasselnöts- eller mandelmjölk.

Foto Roope Permanto