Lammfilépasta med pesto rosso -sås

Av lammfilé, röd pesto och pinjenötter trollar du fram en elegant, vintrig pastarätt för veckoslutet.

Ingredienser

  • 2 ytterfiléer av lamm
  • salt
  • nyriven svartpeppar
  • ca 400 g pasta (spagetti, tagliatelle eller figurpasta)
  • ca 1/2 dl olivolja

Röd pesto
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 burk (140 g) soltorkade tomater
  • 3 msk riven parmesan
  • eller pecorino
  • 1 msk (rostade) pinjenötter
  • ca 2 dl olivolja

Till garnering
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 1-2 krukor vildrucola
  • ca 1 dl flagad parmesan
  • eller pecorino

Till stekning
  • olje-smörblandning

Tillredning

  1. Tag ut köttet i rumsvärme cirka en halvtimme i förväg. Salta och peppra filéerna.
  2. Gör pestosåsen. Skala vitlöken och lägg dem i en skål tillsammans med de övriga såsingredienserna. Mosa med stavmixer till en något grov blandning. Tillsätt olja så att blandningen blir smidig.
  3. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
  4. Bryn lammfiléerna cirka 3 minuter på var sida i smör-oljebladning i en stekpanna. Filéerna får bli snyggt ljusröda inuti. Vira in de stekta filéerna i aluminiumfolie för en stund.
  5. Sammanslå pastan, såsen och rucolabladen. Rör om väl. Skiva köttet och lägg bitarna ovanpå pastan. Garnera med pinjenötter och ostflagor.

Tips:

I nödfall kan du använda oljan i burken med de soltorkade tomaterna för peston. Det är dock inte det bästa alternativet, för oljan i konservburken är inte av högsta kvalitet, och ofta innehåller den vinäger. Du kan göra såsen i förväg och ställa den i kylskåpet. Täckt med färskfolie står den sig i cirka tre dagar.

Så rostar du pinjenötter:

  1. Mät upp nötterna på en torr, het panna. Stek under omrörning tills nötterna får färg. Häll över nötterna på en flat tallrik för att svalna. Förvara de rostade pinjenötterna i en lufttät burk.