Lammgryta i pot pie-stil

Under deglocket gömmer sig en mustig gryta. I den här rätten kombinerar vi två traditionella läckerheter: marockansk lammgryta och engelsk pot pie.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 600 g rostbiff av lamm
  • 7 dl kött- eller grönsaksbuljong
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk flytande honung
  • 150 g torkade aprikoser eller dadlar
  • 3 msk finklippta myntablad
  • 3 msk rostade, skivade mandlar
  • Salt, svartpeppar ur kvarn

Deglock
  • 500 g smördeg

Till servering
  • Kokta grönsaker eller en grönsallad

Tillredning

  1. Skala och klyfta löken. Tärna lammköttet. Fräs löken några minuter i en stekpanna. Tillsätt köttbitarna och bryn dem snyggt.
  2. Tillsätt köttbuljongen, kanelstången och  honungen. Ge blandningen ett uppkok och sänk sedan till medelvärme. Låt småputtra ca 1 timme under lock. Tillsätt de klyftade aprikoserna och myntan. Låt småputtra ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är mycket mört. Tillsätt avslutningsvis mandeln.
  3. Du kan servera grytan som sådan eller med grönsaker eller med deglock. Fördela då rätten i ugnsfasta portionsskålar. Tina upp kylskåps¬kall smördeg och tag ut lock lite större än skålarna. Lägg deglocken på skålarna och nyp ihop kanterna. Pensla locken och grädda ca 20 minuter i ca 200-gradig ugn eller tills locken är genomgräddade.


Tips: av den överblivna degen kan du forma dekorationer till deglocken. Om du vill göra en matigare gryta kan du dryga ut den med grön- och rotsaker.
Dryckesförslag
Lammgryta i pot pie-stil
Till lammgrytan med kanel passar ett rödvin ur smaktypen nyanserat & utvecklat eller robust & kraftigt. Samma slags kryddighet hittar du i t.Ex. många syrah-shirazviner eller blandningar.

Bland ölen söker man främst i den svartmuskiga gruppen porter och stout, men också frodig, nyanserad och stark ale fungerar fint.