Tillred gärna lammet i mörkt och fylligt öl.
Se recept >
Ett ögonblick…
1 lök
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
600 g rostbiff av lamm
7 dl kött- eller grönsaksbuljong
1 kanelstång
1 tsk flytande honung
150 g torkade aprikoser eller dadlar
3 msk finklippta myntablad
3 msk rostade, skivade mandlar
Salt, svartpeppar ur kvarn
Deglock
500 g smördeg
Till servering
Kokta grönsaker eller en grönsallad
Skala och klyfta löken. Tärna lammköttet. Fräs löken några minuter i en stekpanna. Tillsätt köttbitarna och bryn dem snyggt.
Tillsätt köttbuljongen, kanelstången och honungen. Ge blandningen ett uppkok och sänk sedan till medelvärme. Låt småputtra ca 1 timme under lock. Tillsätt de klyftade aprikoserna och myntan. Låt småputtra ytterligare ca 30 minuter eller tills köttet är mycket mört. Tillsätt avslutningsvis mandeln.
Du kan servera grytan som sådan eller med grönsaker eller med deglock. Fördela då rätten i ugnsfasta portionsskålar. Tina upp kylskåps¬kall smördeg och tag ut lock lite större än skålarna. Lägg deglocken på skålarna och nyp ihop kanterna. Pensla locken och grädda ca 20 minuter i ca 200-gradig ugn eller tills locken är genomgräddade.