Tillbaka
Recept

Lammtartar

Lammtartar

60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Frisk och lättlagad tartar är dagens melodi på restaurangerna runtom i världen. Som råvara i den här läckerheten har vi använt ytterfilé av lamm.

Dryckesförslag

Till lammtartar kan man med fördel servera ett torrt mousserande rosévin. Smaken och färgen hos en fransk crémant rosé, en spansk cava rosé eller en mousserande rosé från nya världen rimmar utmärkt med tartarerna.

Vill man slå på stort kan man servera en nyansrik roséchampagne med rostade aromer och toner av röda bär.

Ingredienser
  • 1 liten schalottenlök

  • 1 liten kryddgurka

  • 500 g ytterfilé av lamm

  • 1–2 msk Worcestershiresås

  • några droppar Tabasco

  • 2 msk liten kapris

  • 1 msk dijonsenap

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

 

Till serveringen:

  • 4 äggulor

  • minigroddar

Tillredning
  1. Skala och tärna löken. Tärna kryddgurkan. Skär köttet i tunna skivor och tärna sedan skivorna. Krydda med Worcestershiresås och Tabasco. Tillsätt löken, kryddgurkan, kaprisen och senapen. Krydda med salt och peppar.

  2. Forma fyra biffar av köttärningarna. Slå äggulorna i skalhalvor och ställ dem på köttet. Servera med groddar eller rucola.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko