-
Skala rödbetorna och rödlökarna. Skär rödbetorna i tunna skivor och rödlökarna i klyftor.
-
Lägg rödbetor och rödlökar i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja, krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugn på 225 grader, i 15 minuter.
-
Dela de största champinjonerna och lägg även dem i långpannan med grönsakerna. Fortsätt rosta ingredienserna i ugnen i 15 minuter.
-
Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat eller i en trälåda, vars botten du har täckt med smör- eller bakplåtspapper. Börja med de större bitarna och gruppera ingredienser fint i boxen. Ställ balsamicodressingen i en liten skål mitt i boxen. Toppa salladen med rödådrad syra och salvia.
Vad är en grazing box?
-
Grazing box är något många av oss upptäckte i den finska tv-serien Vain elämää, där den kallades “tunkutarjotin”. Det finns ännu inget enhetligt namn för denna trendiga läckerhet, delibricka kanske är den närmaste beskrivningen på svenska.
-
Idén är att samla plockmat i en delikatessbox som är enkel att ta med sig hem, på picknick eller ge i present. Vid servering kan den läggas upp vackert på en bricka eller bräda. Och vips – boxen blir en platter!
-
Det engelska ordet grazing betyder ursprungligen att beta, men också att småäta. Ute i världen finns redan otaliga grazing box -sajter, där det går att beställa sin egen box för att stilla sötsuget eller saltsuget.
-
Det går också utmärkt att själv komponera en delibox. Idén är att bjuda på flera olika, oemotståndliga smakkombinationer. Färdiga ingredienser finns det gott om på butikshyllorna.
-
Det är bara din egen kreativitet som sätter gränser för vad deliboxen kan innehålla. Låt fantasin flöda fritt och skapa en vacker helhet – en delikatessbox ska också vara ögongodis.
Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström