Tillbaka
Recept

Lantsallad i grazing box

Lantsallad i grazing box

60 min
6 personer
60 min
6 personer

Dags för en läcker och vacker grazing box! Komponera en lantsallad i en delikatessbox eller på en delibricka.

Dryckesförslag

Frisk och fruktig champagne bubblar fint till detta ymnighetshorn av smaker. Välj flaskstorlek efter tillfälle, från piccolo till magnum. Det finns också alkoholfria alternativ, kolla till exempel utbudet av alkoholfritt mousserande vin.

Ingredienser
  • 400 g rödbetor

  • 2 rödlökar

  • 200 g bruna champinjoner

  • 2 msk olja

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk svartpeppar

  • 150 g mörka vindruvor

  • 6 skivor skärgårdsbrödsallat (t.ex. roman)

  • 150 g blåmögelost

  • 2 dl dadlar

  • 100 g lufttorkad skinka

  • 100 g björnbär eller boysenbär

  • 10 kokta vaktelägg

  • 1 kruka rödådrad syra

  • 1 kruka salvia

  • 1 dl balsamicodressing

Tillredning
  1. Skala rödbetorna och rödlökarna. Skär rödbetorna i tunna skivor och röd­lökarna i klyftor.

  2. Lägg rödbetor och rödlökar i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över olja, krydda med salt och svartpeppar. Rosta i ugn på 225 grader, i 15 minuter.

  3. Dela de största champinjonerna och lägg även dem i långpannan med grönsakerna. Fortsätt rosta ingredienserna i ugnen i 15 minuter.

  4. Lägg upp alla ingredienser på ett stort serveringsfat eller i en trälåda, vars botten du har täckt med smör- eller bakplåtspapper. Börja med de större bitarna och gruppera ingredienser fint i boxen. Ställ balsamico­dressingen i en liten skål mitt i boxen. Toppa salladen med rödådrad syra och salvia.

Vad är en grazing box?

  • Grazing box är något många av oss upptäckte i den finska tv-serien Vain elämää, där den kallades “tunkutarjotin”. Det finns ännu inget enhetligt namn för denna trendiga läckerhet, delibricka kanske är den närmaste beskrivningen på svenska.

  • Idén är att samla plockmat i en delikatess­box som är enkel att ta med sig hem, på picknick eller ge i present. Vid servering kan den läggas upp vackert på en bricka eller bräda. Och vips – boxen blir en platter!

  • Det engelska ordet grazing betyder ur­sprungligen att beta, men också att småäta. Ute i världen finns redan otaliga grazing box -sajter, där det går att beställa sin egen box för att stilla sötsuget eller saltsuget.

  • Det går också utmärkt att själv komponera en delibox. Idén är att bjuda på flera olika, oemotståndliga smakkombinationer. Färdiga ingredienser finns det gott om på butiks­hyllorna.

  • Det är bara din egen kreativitet som sätter gränser för vad deliboxen kan innehålla. Låt fantasin flöda fritt och skapa en vacker helhet – en delikatessbox ska också vara ögongodis.

Recept Mika Rampa, foto Kristiina Kurronen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström