Lasagne med rostade grönsaker

Mellan lasagneplattorna i denna läckra lasagne finns rostade grönsaker, intensiv tomatsås och fyllig ost.

Ingredienser

Rostade grönsaker

  • 
1 kg butternut squash-pumpa (tärnad ca 1 l)


  • 2 morötter


  • 2 paprikor


  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 rödlök


  • 0,5 dl olivolja


  • 3 kvistar rosmarin


  • 1 tsk salt


  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

Tomatsås

  • 
2 burkar (sammanlagt 800 g) skalade tomater


  • 1 tsk socker


  • 0,5 tsk salt


  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 0,5 dl soltorkade tomater i små bitar

  • 2 dl kärnfria kalamata-oliver

  • 
0,5 dl färska örter (t.ex. timjan eller bladpersilja)

Ytterligare


  • 300 g getost


  • ca 8 lasagneplattor


  • 2 dl riven parmesan

Tillredning

  1. Skala och skär grönsakerna i små tärningar. Skala och skär löken och vitlöken. Lägg alla grönsakerna i en ugnsform, tillsätt oljan och kryddorna. Stek grönsakerna mitt i ugnen i ungefär en halvtimme, tills de är mjuka. Det går att tillreda grönsakerna dagen innan och förvara dem i kylskåp.

  2. Gör tomatsåsen medan grönsakerna är i ugnen. Häll de konserverade tomaterna i en kastrull och låt koka på medelvärme 
i ca 25 min. Smaka av med socker, salt och peppar. Skiva de soltorkade tomaterna och oliverna och hacka örterna. Rör ner dem i såsen. Ta bort rosmarinkvistarna från grönsakerna och rör ner grönsakerna i såsen.

  3. Bygg upp lasagnen i en form. Bred ut en liten mängd tomatsås på bottnen och smula över getost. Lägg på ett lager lasagneplattor. Tillsätt sås och ost och sedan ett nytt lager lasagneplattor. Gör 3–4 lager. Bred sås och getost överst och strö över parmesanost.

  4. Grädda mitt i ugnen 
i 200 grader i cirka 25 minuter.

Dryckesförslag
Lasagne med rostade grönsaker

Ett nyansrikt och strukturerat vitt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc eller ett friskt och bärigt rödvin gjort på druvan Pinot Noir.

Ölvänner kan välja ett lätt och fruktigt veteöl eller en frisk och krispig pils.