Tillbaka
Recept

Lättbakad raw food -tårta

Glutenfri
Vegetarisk

Lättbakad raw food -tårta

Glutenfri
Vegetarisk
60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

Med den här läckra tårtan tar du hänsyn till alla gäster som följer en glutenfri, vetefri eller mjölkfri diet.

Ingredienser

Botten

  • 100 g (1,5 dl) brun mandel

  • 1 dl russin

  • 4 mjuka torkade fikon

  • 0,75 dl kokosflingor

  • en nypa salt

Fyllning

  • 200 g (3,5 dl) cashewnötter

  • 400 g rensade färska jordgubbar

  • 1 mogen banan

  • 1 dl kokosmjölk

  • 0,5 dl flytande honung eller kristallint rörsocker

  • 1,5 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk rivet citronskal (ekologiskt)

  • en nypa salt

  • 1,5 dl jungfrukokosolja (t.ex. cocovi)

Garnering

  • 3 dl jordgubbar

  • färsk mynta

Tillredning
  1. Gör förberedelserna i god tid, gärna dagen före den planerade serveringen. Blötläggningen av mandlarna och nötterna tar tid och tårtan behöver flera timmar för att stelna.

  2. Slå mandlarna och cashewnötterna i separata skålar med vatten och blötlägg dem minst fyra timmar eller över natten i kylskåp.  

  3. Tillred tårtbottnen i en mixer eller blender. Slå mandlarna i en sil och skölj dem med kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Slå därefter mandlarna i mixern och tillsätt de övriga botteningredienserna.  Mixa tills blandningen är en jämn massa.

  4. Lägg bakplåtspapper i en lösbottenform (diameter 20 cm). Arbeta ut bottenmassan i formen och ställ formen i kylskåp.  

  5. Skölj cashewnötterna i en sil och låt vattnet rinna av. Slå nötterna i mixern och finfördela dem.  

  6. Slå i de rensade jordgubbarna, den skivade bananen, kokosmjölken, honungen, vaniljsockret, saltet och det rivna citronskalet. Mixa blandningen till en jämn massa.  

  7. Slå kokosoljan i en fryspåse. Förslut påsen och ställ den i ett vattenbad (+ 45 0C). Häll den flytande oljan långsamt i fyllningsblandningen med mixern påslagen.

  8. Smaka av med socker eller honung.

  9. Slå blandningen i formen, täck formen och låt den stå i frys minst fyra timmar eller över natten.

  10. Låt tårtan tina i kylskåp minst fyra timmar före serveringen.

  11. Garnera tårtan med färska jordgubbar och mynta. Tårtan håller ett par dagar i kylskåp.