
X
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
›
Med den här läckra tårtan tar du hänsyn till alla gäster som följer en glutenfri, vetefri eller mjölkfri diet.
Botten
100 g (1,5 dl) brun mandel
1 dl russin
4 mjuka torkade fikon
0,75 dl kokosflingor
en nypa salt
Fyllning
200 g (3,5 dl) cashewnötter
400 g rensade färska jordgubbar
1 mogen banan
1 dl kokosmjölk
0,5 dl flytande honung eller kristallint rörsocker
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal (ekologiskt)
en nypa salt
1,5 dl jungfrukokosolja (t.ex. cocovi)
Garnering
3 dl jordgubbar
färsk mynta
Gör förberedelserna i god tid, gärna dagen före den planerade serveringen. Blötläggningen av mandlarna och nötterna tar tid och tårtan behöver flera timmar för att stelna.
Slå mandlarna och cashewnötterna i separata skålar med vatten och blötlägg dem minst fyra timmar eller över natten i kylskåp.
Tillred tårtbottnen i en mixer eller blender. Slå mandlarna i en sil och skölj dem med kallt vatten. Låt vattnet rinna av. Slå därefter mandlarna i mixern och tillsätt de övriga botteningredienserna. Mixa tills blandningen är en jämn massa.
Lägg bakplåtspapper i en lösbottenform (diameter 20 cm). Arbeta ut bottenmassan i formen och ställ formen i kylskåp.
Skölj cashewnötterna i en sil och låt vattnet rinna av. Slå nötterna i mixern och finfördela dem.
Slå i de rensade jordgubbarna, den skivade bananen, kokosmjölken, honungen, vaniljsockret, saltet och det rivna citronskalet. Mixa blandningen till en jämn massa.
Slå kokosoljan i en fryspåse. Förslut påsen och ställ den i ett vattenbad (+ 45 0C). Häll den flytande oljan långsamt i fyllningsblandningen med mixern påslagen.
Smaka av med socker eller honung.
Slå blandningen i formen, täck formen och låt den stå i frys minst fyra timmar eller över natten.
Låt tårtan tina i kylskåp minst fyra timmar före serveringen.
Garnera tårtan med färska jordgubbar och mynta. Tårtan håller ett par dagar i kylskåp.
Färska jordgubbar och söta mousserande viner gjorda på druvan moscato hör sommaren till. Rika, söta och friska mousserande viner från Asti i Italien lämpar sig utmärkt till raw food-tårtans nötigt krispiga konsistens.
Den som vill ha ett vin vars färg rimmar med raw food-tårtans kan med fördel välja ett sött rött mousserande vin med jordgubbstoner gjort på druvan brachetto.
Vänligen mata in den e-postadress du har registrerat med. Vi skickar en länk via e-post. Följ länken för att skapa ett nytt lösenord. Om du behöver hjälp, kontakta vår kundtjänst 020692771.
Din e-post adress är felaktig. Har du redan registrerat dig?
En länk för att byta ut lösenordet skickades till din e-post