Kallrökta laxrullar med färskost är den absoluta favoriten bland juldelikatesser för Emma som jobbar på Alko Helsingfors Östra centrum. En klassisk förrätt som också passar utmärkt som plockmat.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Lax med fikon är en enkel, men överraskande och gomsmekande förrätt.
Smakhelheten balanseras upp av ett fylligt och aromrikt pinot grisvin från Alsace.
Den som föredrar bubblande viner kan välja ett fylligt mousserande vin med citrustoner eller champagne.
6 fikon
ca 100 g gravlax
rucola eller någon annan välsmakande sallat
Dressing
1 msk limesaft
2 msk olivolja
2 tsk flytande honung
(0,25 tsk mald chili)
Laga dressingen genom att röra ihop ingredienserna.
Skär fikonen i fyra delar och strimla laxen. Gör knyten genom att vira lax och rucola runt fikonen.
Låt gästerna själva slå dressing på knytena innan de avnjuts.