Lax- och räksmörgåsar

Lax möter räka på mörkt bröd.

Ingredienser

  • 10 skivor malaxlimpa, svartbröd eller råglimpa
  • 200 g skinn- och benfri färsk lax
  • 10 kokta, skalade jätteräkstjärtar
  • 1 msk matolja till stekning

Marinad
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl citronsaft
  • 1 dl finhackade örter, t.ex. dill och gräslök
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar ur kvarn

Pepparrotskräm
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk riven pepparrot, eller enligt smak
  • salt, grovmalen svartpeppar

Tillredning

  1. Rör samman alla marinadingredienser. Marinera laxen några timmar.
  2. Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek laxen ca 2 minuter på var sida. Den får förbli rosa inuti. Låt svalna och skiva.
  3. Skiva limpan och skär eventuellt bort kanterna.
  4. Bred ut pepparrotskräm på brödskivorna. Lägg en laxskiva och en rökstjärt på varje smörgås. Du kan garnera smörgåsarna med örtkvistar.