Lax-pastasallad med citron

Den här salladen kan du tillaga till festens buffébord eller äta som välsmakande lunchsallad.

Ingredienser

  • 350 g figurpasta, t.ex. penne

  • 2 dl riven parmesanost

  • 200 g kall- eller varmrökt lax

  • 1 kruka vattenkrasse

  • 2 avokador

  • 1 msk citronsaft 

Gräslöksdressing

  • 2 citroner

  • ca 1,5 dl olivolja

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk vitpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 dl hackad färsk gräslök eller bladpersilja

Tillredning

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

  2. Laga dressingen medan pastan kokar. Skölj den ena citronen extra omsorgsfullt och riv sedan skalet. Pressa saften ur vardera citronen och spara en matsked citronsaft till senare. Rör ihop olivoljan, citronsaften och det rivna citronskalet. Smaka av med salt, peppar och hackad ört. Slå av vattnet från pastan och rör där¬efter ihop pastan, dressingen och parmesanosten. Låt anrättningen svalna och ställ den därefter i kylskåp.

  3. Dela laxen i mindre bitar. Rör ner fisken och vatten¬krassen i salladen. Skala, kärna ur och tärna avokadorna. Stänk på citronsaft. Rör ner avokadobitarna i salladen. Smaka av med citron och salt.

Tips: Avokadon mörknar trots citronsaften. Om salladen görs på förhand lönar det sig att röra ner avokadon strax före serveringen.

Dryckesförslag
Lax-pastasallad med citron

Laxens och avokadons fyllighet och citronens syrlighet balanseras bäst upp av ett friskt och syrligt vitt vin. Varför inte välja en livlig och fruktig eller nyansrik och strukturerad torr eller halv­torr riesling från Chile, Tyskland eller Österrike?

För ölvänner rekommenderas en krispig pils.