Tillbaka
Recept

Laxbulgogi

Laktosfri

Laxbulgogi

Laktosfri
4 personer
4 personer

Smakar laxen alltid lika? Varför inte ta exempel av koreanerna och tillreda ugnslax med soja och ingefära?

Dryckesförslag

Den smakrika och kryddiga laxbulgogin kräver ett syrligt och fruktigt vin. Torra, nyansrika och strukturerade rieslingviner är klassiska laxviner.

Om rätten innehåller mycket ingefära, vitlök och chili lönar det sig att välja ett något sötare vin, till exempel ett halvtorrt eller halvsött rieslingvin eller ett aromatisk europeiskt eller amerikanskt vin gjort på druvan Gewürztraminer.

Den som föredrar öl kan välja en frisk och maltig lager som rimmar med laxbulgogins smakvärld.

Ingredienser
  • ca 800 g tjock benfri laxfilé

  • 3 vitlöksklyftor

  • ca 6 cm färsk ingefära

  • 6 salladslökar

  • 1 dl soja

  • 2 msk osötad risvinsvinäger

  • 1 msk socker

  • 1 tsk chilisås, t.ex. sriracha

  • 2 msk rybsolja

Vegetabilier

  • 400 g grön sparris eller broccoliknoppar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 paksoi (bok choy) eller Kinakål

  • 200 g platta ärtskidor

  • 200 g shiitakesvampar eller bruna champinjoner

  • 3 msk rybsolja

  • flingsalt

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen

  • sesamfröer och  chilisås (sriracha)

Tillredning
  1. Skär laxen i fyra portionsbitar och lägg bitarna i en ugnsform.

  2. Skala och hacka vitlöken, riv ingefäran och finfördela salladslökarna och rör sedan ihop dem med soja, vinäger, socker, chili och olja. Häll hälften av marinaden över laxen och låt fisken marineras cirka 15 minuter. Slå på ugnen (+225 °C).

  3. Slå den återstående marinaden i en liten kastrull. Koka upp marinaden och låt den sedan puttra på svag värme cirka 15 minuter eller tills den är relativt trögflytande.

  4. Stek laxen i ugnen cirka 20 minuter. Använd vid behov en stektermometer. När temperaturen i fiskens tjockaste del är +40 °C är fisken färdig.

  5. Tillred vegetabilierna medan laxen är i ugnen. Skala och skär sparrisen i bitar (avlägsna den hårda delen). Förkoka sparrisbitarna i vatten cirka 4 minuter. Slå av vattnet. Skala och hacka vitlöken. Skölj paksoin eller kinakålen och skär den i lämpliga bitar. Skiva svampen. Rör ihop vegetabilierna och stek dem i olja cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  6. Lägg upp vegetabilierna på tallrikar, lägg laxen ovanpå bädden och dekorera rätten med sesamfröer. Servera med sås (se punkt 3) och chilisås (sriracha).