Laxgryta med rotsaksmostäcke

Under täcket av rotsaksmos gömmer sig en röd laxgryta.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 msk matolja
  • 1 burk (400–500 g) passerade tomater
  • 1 tsk socker
  • 350 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 msk kaprisknoppar
  • 2 dl kärnfria kalamataoliver
  • 1 dl tärnade saltgurkor
  • svartpeppar ur kvarn

Moset
  • ca 1 l skalad, tärnad potatis
  • ca 1/2 l skalad, tärnad palsternacka
  • 3–4 dl het mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Gör först moset. Skala och tärna rotsakerna. Koka 15–20 minuter under lock tills bitarna är mjuka. Kör till mos med elvisp. Häll i så mycket het mjölk att moset blir lagom tjockt. Salta och peppra.
  2. Ta dig an grytan medan rotsakerna kokar. Skala och hacka löken. Skala och tärna morötterna. Fräs löken mjuk i olja i en gryta. Tillsätt de passerade tomaterna och morotstärningarna. Låt småputtra ca 15 minuter på svag värme.
  3. Skär laxfilén i kuber. Tillsätt kuberna, kaprisen, oliverna och saltgurkan i grytan. Mal svartpeppar över anrättningen. Ytterligare salt behövs nödvändigtvis inte.
  4. Låt blandningen småputtra ca 5 minuter tills laxkuberna är nästan genomkokta och häll den sedan i en ganska låg ugnsfast form. Spritsa eller skeda ut rotsaksmoset på blandningen.
  5. Ställ formen i 250-gradig ugn för ca 10 minuter eller tills ytan får en vacker färg.
  6. Servera som sådan eller med en grönsallad.


Tips:

Du kan lägga också andra grön- och rotsaker i grytan. Till exempel paprika, rotselleri och svamp sitter väl i grytans smakvärld.

Dryckesförslag
Laxgryta med rotsaksmostäcke
Till laxgrytan med tomat kan man välja många slags drycker. Ett vitvin kunde vara en riesling med hög syra och en aning restsocker för att jämna ut sältan hos saltgurkan och kaprisen.

Av rödvinerna fungerar färsk och medelfyllig chianti garanterat med tomatrika rätter.

På ölsidan framhäver friskheten hos en ljus lager eller pils de många smaknyanserna i grytan.