Laxlåda

Skillnaden mellan låda och frestelse är att lådan har skivad potatis och i frestelsen är potatisen strimlad. I frestelsen används enbart grädde som vätska när lådor dessutom brukar innehålla ägg. Lite citron över ytan på den färdiga laxlådan sätter piff på rätten.

Ingredienser

  • 1,5 kg fast potatis

  • 1 tsk salt

  • 600–800 g benfri filé av regnbågslax

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 dl hel- eller standardmjölk

  • 1 dl vitt vin

  • 2 ägg

  • 0,5 dl finfördelad färsk dill 

  • skalet av en halv ekologiskt odlad citron

  • 1 tsk salt

  • 0,5 tsk socker

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • 1 stor lök

  • 2 msk smör

  • 150 g fryst spenat

Till garnering och servering:

  • färsk dill

  • 1 citron i klyftor

Tillredning

  1. Tvätta potatisen, men skala den inte. Till den här rätten lämpar sig oskalad potatis perfekt. Använd mandolin eller vass kniv och skär cirka 2 mm tjocka skivor av potatisen.

  2. Lägg potatisskivorna i en stor skål med kallt vatten. Skölj dem i vattnet så att du blir av med överskotts stärkelse. Låt potatisen rinna av och torka med en ren och torr kökshandduk. Strö över salt och låt dem stå i skålen en stund.

  3. Avlägsna skinnet från laxfilén. Skär filén i 0,5 cm tjocka skivor. Blanda grädde, mjölk, vitt vin, ägg, dill, citronskal, salt, socker och vitpeppar.

  4. Skär löken i ringar och mjuka upp lökringarna i smör på svag värme cirka 10 minuter. Smält spenaten.

  5. Placera turvis potatisskivor, lax, lite salt, lite spenat, lökringar i formen (20 × 30 cm) och slå grädde mellan lagren. Upprepa tills alla ingredienser är använda, det översta skiktet är potatis. Grädd i ugn (180 °C) i cirka en timme. Låt dra i en halv timme före serveringen. Du kan garnera med färsk dill och kläm lite citron över portionerna.


Recept Sanna Mansikkamäki, boken PERUNA parhaat reseptit (Readme), foto Pia Inberg, dryckesförslag Susanna Hildén & Anri Lindström / Alko
Dryckesförslag
Laxlåda

Fruktigt vitt vin rimmar utmärkt med lax- och spenatlådan. Varför inte välja en oekad torr chardonnay eller en friskt syrlig assyrtiko från Grekand?