Lemon curd eller citronkräm

Lemon curd sätter piff på många läckerheter.

Citron är huvudsmak i många klassiker, däribland citronkrämen lemon curd. Lemon curd lämpar sig till bland annat rostat bröd, naturell yoghurt och kvarg och som fyllning i olika bakverk så som piroger och kakor.

Lemon curd förekom i engelska kokböcker redan på 1800-talet, men i likhet med många andra klassiker var och är recepten olika. I vissa recept föreskrivs hela ägg, i andra äggula och i en del av recepten rekommenderas syltsocker eller majsstärkelse som gör krämen fastare. Vi använder hela ägg och vanligt socker och rekommenderar omsorgsfull uppvärmning som gör krämen mjuk.   

Tillredningstiden är ungefär en halv timme. Den läckra citronkrämen håller cirka tre veckor i kylskåp om den förvaras i en lockförsedd burk. Citronen kan ersättas med lime eller apelsin.  

Cirka 1,5 dl kräm. Tillredningstid cirka 20 minuter.

Ingredienser

  • 40 g smör

  • 1 msk rivet citronskal

  • 0,5 dl citronsaft

  • 1 dl socker

  • ägg

Tillredning

  1. Smält smöret eller låt det mjukna i rumstemperatur.
  2. Skölj och torka citronen. Riv skalet med ett rivjärn och klyv citronen. Pressa saften ur frukten. 
  3. Slå sockret och ägget i en tjockbottnad kastrull. Vispa blandningen och värm den på låg värme. Tillsätt citronsaften och det rivna citronskalet under omrörning.
  4. Rör ner smöret och värm blandningen nästan till kokpunkten under omrörning. Värmen gör krämen tjock. Rör om och lyft bort kastrullen från spisen.  
  5. Slå krämen i en ren glasburk och ställ den i kylskåpet. Krämen stelnar på ungefär en timme.  

Text Pirkko Koivu

Dryckesförslag
Lemon curd

Till tårta och marängdesserter med citronkräm kan man med fördel servera ett sött, syrligt och aromatiskt dessertvin, exempelvis en tysk eller österrikisk auslese eller trockenbeerenauslese gjord på rieslingdruvan.