Tillbaka
Recept

Lemon curd eller citronkräm

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Lemon curd eller citronkräm

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
20 min
20 min

Lemon curd sätter piff på många läckerheter.

Ingredienser
  • 40 g smör

  • 1 msk rivet citronskal

  • 0,5 dl citronsaft

  • 1 dl socker

  • ägg

Tillredning
  1. Smält smöret eller låt det mjukna i rumstemperatur.
  2. Skölj och torka citronen. Riv skalet med ett rivjärn och klyv citronen. Pressa saften ur frukten. 
  3. Slå sockret och ägget i en tjockbottnad kastrull. Vispa blandningen och värm den på låg värme. Tillsätt citronsaften och det rivna citronskalet under omrörning.
  4. Rör ner smöret och värm blandningen nästan till kokpunkten under omrörning. Värmen gör krämen tjock. Rör om och lyft bort kastrullen från spisen.  
  5. Slå krämen i en ren glasburk och ställ den i kylskåpet. Krämen stelnar på ungefär en timme.  

Text Pirkko Koivu