Tillbaka
Recept

Lingonkaka med honung

Vegetarisk

Lingonkaka med honung

Vegetarisk
60+ min
16 personer
60+ min
16 personer

Den supersaftiga lingonkakan får en mild smak av honung, mandelspån och kardemumma. Du blir garanterat förtjust i denna kaffekaka!

Ingredienser
  • 200 g smör eller bakmargarin

  • 2 dl honung (flytande eller kristalliserad)

  • 1 1/2 dl socker

  • 3 ägg

  • 5 1/2 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 tsk kardemumma

  • 1 dl mandelflarn

  • 1 dl mjölk

  • 3 dl lingon

 

Till formen:

  • 1 msk smör

  • 3 msk skorpmjöl

 

Skummad honung:

  • 2 dl honung (flytande eller kristalliserad)

 

Tillredning
  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer 1,8 l.

  2. Vispa det rumsvarma smöret, honungen och sockret pösigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.

  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, karde­mumma och mandelflarn. Tillsätt blandningen och mjölken växelvis i kaksmeten under omrörning. Rör sedan ner lingonen i smeten.

  4. Häll smeten i kakformen. Grädda kakan på ugnens nedersta fals i 175 grader i cirka 1 timme. Kontrollera om kakan är klar med en tandpetare. Kakan är genomgräddad om det inte fastnar smet på pinnen. Låt kakan svalna en stund och stjälp därefter upp den.

  5. Skumma honungen. Mät upp honungen i skålen till en matberedare och vispa i 10–15 minuter eller tills honungen har blivit ljus och tjock. Du kan också skumma honungen med en elvisp. Servera den skummade honungen till kakan.

Recept Mika Rampa, foto Antti Vettenranta, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström