Den goda veganska linsgrytan görs på röda linser och tar oss på en delikat smakresa till Mellanöstern.
Kolla receptet >
Ett ögonblick…
Vegansk linsbolognese är en maträtt som muntrar upp en tråkig vardag. I den veganska versionen låter vi pinjenötter ersätta den parmesanost som vanligen ingår i bolognese.
Ett medelfylligt, bärigt och friskt rödvin från Italien är ett klassiskt smakpar till bolognese. Lättare alternativ är chiantivin från Toscana eller rödvin från regionen Valpolicella, båda är som gjorda för tomatbaserade maträtter. Ett torrare alkoholfritt rödvin passar också som matdryck, servera den gärna lätt kyld.
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 mild chili
3 msk olivolja
3 msk tomatpuré
400 g tomatkross
3 dl röda linser
4–5 dl vatten
2–3 msk balsamvinäger
1 tsk salt
2–3 tsk socker
½ tsk krossad svartpeppar
Färsk, finhackad basilika
1 dl pinjenötter
300 g pasta (t.ex. pappardelle)
Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna. Skala och riv moroten. Finhacka chilin.
Hetta upp olja i en kastrull och bryn den finhackade löken, vitlöken, chilin samt den rivna moroten i oljan, cirka fem minuter. Tillsätt tomatpuré.
Skölj linserna enligt anvisningen på förpackningen. Tillsätt tomatkross, linser och vatten i kastrullen. Låt koka på svag värme i minst 20 minuter, eller tills linserna är mjuka.
Krydda med balsamvinäger, salt, socker och svartpeppar. Låt sjuda ännu 10 minuter.
Laga “vegansk parmesan” genom att rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt dem svalna och finhacka dem sedan med kniv eller i mixer.
Servera linsbolognese med kokt pasta och vegansk parmesan.
Tips: Om du vill kan du ersätta 2 dl vatten med rödvin i receptet, för att ge din linsbolognese en djupare smak.