Löksoppa

Löksoppa är enkel och god mat till varje sesongen.

Ingredienser

  • ca 700 g (ca 1 l) gullök i tunna skivor
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 2 msk rybsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 l (ekologisk) grönsaks- eller köttbuljong
  • 1 dl öl (t.ex. vanligt lageröl)
  • några kvistar timjan
  • 1 lagerblad

Till servering
  • 4–6 skivor rostat bröd
  • 1/2 solovitlök eller 1 1/2 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • ca 1 1/2 dl god riven ost, t.ex. comté

Tillredning

  1. Skala löken och vitlöken och skär dem i tunna skivor. Fräs löken ca 10 minuter i en blandning av smör och olja på svag värme under lock i en kastrull. Öka till medelvärme och stek vidare ca 15 minuter under omrörning tills löken är gyllenbrun.
  2. Strö mjölet över löken i kastrullen och stek några minuter. Värm i en annan kastrull buljongen kokande het och häll den över lökblandningen. Tillsätt ölet och kryddorna. Koka ca 20 minuter under lock på svag värme. Krydda om du vill med grovmalen svartpeppar.
  3. Ringla olja på bröden och gnid in ytan med vitlök. Strö riven ost på bröden. Rosta bröden ca 5 minuter på övre falsen i 200-gradig ugn.
  4. Lägg ett bröd i varje tallrik. Ös upp soppan över brödet. Du kan strö mera riven ost på ytan.