Lyxiga potatisplättar

Plättarna av svensk rårakstyp, som tillreds utan mjöl och ägg, lämpar sig för alla smaker. De långsamt stekta plättarna serveras med rom och smetana.

Ingredienser

  • 1,2 kg potatis

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Till stekningen:
  • smör och rybsolja

Till serveringen:
  • sikrom

  • hackad lök

  • smetana

  • hackad gräslök

Tillredning

  1. Skala och riv potatisen. Krydda med salt och peppar.

  2. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Slå i den rivna potatisen och tryck ut den till en tunn och jämn plätt. Stek plätten på svag värme tills ytan är frasig (6–8 minuter). Vänd plätten och stek ytterligare ca 6 minuter.   

  3. Servera plätten varm med rom, lök, gräslök och smetana.  

Tips: Genom att använda två eller fler stekpannor försnabbar du stekningen.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen
Dryckesförslag
Lyxiga potatisplättar

Frisk och fruktig champagne eller crémant rimmar utmärkt med de mustiga plättarna. Ölvänner kan välja en krispig pils.