Tillbaka
Recept

Ma po-tofu och aubergine

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan

Ma po-tofu och aubergine

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
Vegan
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Ma po-tofu är en av det kinesiska kökets mest kända rätter. Här får rätten piff av stekt aubergine. Den veganska rätten passar alla.

Dryckesförslag

Till denna klassiska tofurätt kan man med fördel servera ett aromatiskt vitt vin av smaktypen milt & sötaktigtAlsacevin gjort på druvan Gewürtztraminer rimmar utmärkt med hoisinsåsen. Vinets sötma balanserar upp chilins eldighet.

Ingredienser
  • 1 aubergine 

  • 1 chilifrukt

  • ca 4 msk rybsolja 

  • 400 g fast tofu

  • 2 msk sesamolja

  • 3 salladslökar

Sås:

  • 2 vitlöksklyftor

  • 5 cm ingefära (bit)

  • 2 msk rybsolja

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 0,75 dl hoisinsås

  • 0,75 dl soja

  • 1 msk majsstärkelse

  • 2 msk vatten

Till serveringen: 

  • kokt jasmin- eller basmatiris

Tillredning
  1. Börja med såsen. Skala och hacka vitlöken och ingefäran. Bryn krosset några minuter i olja. Slå på grönsaksbuljongen, hoisinsåsen och sojan. Koka upp blandningen. 

  2. Rör ner majsstärkelsen i vattnet. Slå den homogena blandningen över ingredienserna ovan. Koka upp blandningen. Håll den varm.

  3. Skiva auberginen och chilin. Stek skivorna i olja.

  4. Tärna tofun. Slå tofun, auberginen och chilin i såsen. Smaksätt med sesamolja och hackad salladslök. Servera med kokt jasmin- eller basmatiris.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström