Ma po-tofu och aubergine

Ma po-tofu är en av det kinesiska kökets mest kända rätter. Här får rätten piff av stekt aubergine. Den veganska rätten passar alla.

Ingredienser

  • 1 aubergine 

  • 1 chilifrukt

  • ca 4 msk rybsolja 

  • 400 g fast tofu

  • 2 msk sesamolja

  • 3 salladslökar

Sås:

  • 2 vitlöksklyftor

  • 5 cm ingefära (bit)

  • 2 msk rybsolja

  • 2 dl grönsaksbuljong

  • 0,75 dl hoisinsås

  • 0,75 dl soja

  • 1 msk majsstärkelse

  • 2 msk vatten

Till serveringen: 

  • kokt jasmin- eller basmatiris

Tillredning

  1. Börja med såsen. Skala och hacka vitlöken och ingefäran. Bryn krosset några minuter i olja. Slå på grönsaksbuljongen, hoisinsåsen och sojan. Koka upp blandningen. 

  2. Rör ner majsstärkelsen i vattnet. Slå den homogena blandningen över ingredienserna ovan. Koka upp blandningen. Håll den varm.

  3. Skiva auberginen och chilin. Stek skivorna i olja.

  4. Tärna tofun. Slå tofun, auberginen och chilin i såsen. Smaksätt med sesamolja och hackad salladslök. Servera med kokt jasmin- eller basmatiris.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström

Dryckesförslag
Ma po-tofu och aubergine

Till denna klassiska tofurätt kan man med fördel servera ett aromatiskt vitt vin av smaktypen milt & sötaktigtAlsacevin gjort på druvan Gewürtztraminer rimmar utmärkt med hoisinsåsen. Vinets sötma balanserar upp chilins eldighet.