De glutenfria, lätta och välsmakande marängkakorna kan tillredas i god tid före festen. Smaken förhöjs av bär och mascarponeskum med citronsmak.
Se recepet >
Ett ögonblick…
I stället för små macarons gjorde vi en stor macarontårta av macaronplattor. Fyllningen gjorde vi av rabarber-jordgubbssylt och smörkräm. Mums!
Den rostade, generösa munkänslan hos mousserande viner tillverkade med den traditionella metoden passar till denna efterrätt. Roséchampagne med smak av röda bär står sig mot sötman. Förutom champagne passar till exempel fruktig roséprosecco till macarontårtan.
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
110 g äggvita (från 4 ägg)
4 msk socker
1/2 tsk röd livsmedelsfärg (gelfärg)
Rabarber-jordgubbssylt:
3 dl rabarber i bitar
2 dl jordgubbar
1 dl syltsocker
1 msk vatten
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
4 dl florsocker
Dekoration:
200 g jordgubbar
Blanda mandelmjöl och florsocker.
Vispa vitorna med elvisp tills de börjar bli till skum. Tillsätt några matskedar socker åt gången medan du vispar. Vispa till ett tjockt, glansigt skum.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i skummet med en slickepott i några omgångar. Tillsätt livsmedelsfärgen. Blanda smeten lätt så att den hålls så fluffig som möjligt.
Fördela macaronsmeten mitt på cirklar Ø 17 cm som du ritat på bakplåtspapper och bred ut smeten över hela cirkeln. Jämna till ytan. Du kan också lägga smeten i en spritspåse och spritsa ut den direkt i rundlar.
Grädda macaronplattorna i 125-gradig ugn eller 110-gradig varmluftsugn i 1 timme och 30 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddningen. Stäng av ugnen och lämna luckan på glänt, till exempel med hjälp av en träspatel, i ungefär en timme. Låt macaronplattorna svalna.
Gör sylten. Skär rabarbern och jordgubbarna i bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten och socker. Koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Låt sylten svalna.
Gör fyllningen. Vispa rumstempererat smör lätt. Tillsätt florsockret i några omgångar och vispa hela tiden. Fortsätt vispa tills fyllningen blir till ljust skum. Lägg fyllningen i en spritspåse med stjärntyll.
Fyll tårtan. Lägg en macaronplatta på ett serveringsfat. Spritsa fyllningen i klickar längs plattans kant. Bred ut sylt mitten. Skiva jordgubbarna och lägg på fyllningen. Gör följande lager på samma sätt. Dekorera kakan med spritsad fyllning och delade jordgubbar. Ställ kakan i kylen ungefär en timme, så går det enklast att skära den.
Tips: Klipp bakplåtspappret exakti plåtens storlek, så stiger papperskanterna inte upp. Rita tre cirklar (Ø ca 17 cm) på pappret, till exempel med hjälp av en tallrik.
Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström