Mandelsås med örter

Hemkrossad mandel sätter piff på såsklassikern.

Ingredienser

  • ca 1 1/2 dl olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 1 1/2 dl finhackade örter, t.ex. basilika, bladpersilja och gräslök
  • (fingersalt), svartpeppar ur kvarn
  • 1/2 dl finhackad mandel

Tillredning

  1. Sammanslå alla ingredienserna.
  2. Krydda med peppar och vid behov med lite salt.


Tips: Du kan köpa mandeln färdigt hackad i påse, men såsen blir bättre om du hackar den själv. Du kan använda skalad eller oskalad mandel.



Med de här recepten åstadkommer du mat för tio personer:

Caprese med ugnsrostade tomater
Vegetarisk couscousröra med oliver
Potatissallad med bönor
Röd pestosås
Chilimajonnäs
Italienska fiskbullar
Smördåstårta med fyllning av sparrispasta och skagenröra
Souvlakispett med kyckling